گزارش «صما» از نشست خبری معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی:
افزایش ۵۰ درصدی اعتبارات عمرانی روستایی به نسبت گذشته/ تخلفات زیاد ساخت و ساز در روستاها
صما، گروه مسکن- معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به افزایش دو برابری اعتبارات ملی در بخش روستایی گفت: رقم اعتبارات در بودجه امسال برای اقدامات عمرانی روستایی هشت هزار میلیارد مصوب شده که این رقم نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد رشد داشته است.
به گزارش خبرنگار سایت «صما»، محمدرضا شاملو در نشست خبری امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مجموع اعتبارات ملی و استانی در طرح «هادی» به ۱۵۰۰ میلیارد تومان میرسد، اذعان داشت: اکنون بنیاد مسکن آمادگی دارد برای مشارکت مردم در روستاها و با کمک افراد خیر، به هر میزان که از روستا برای طرح «هادی» سرمایهگذاری انجام شد، ما هم به همان میزان کمک کنیم.
شاملو در تشریح فعالیت بنیاد مسکن، بهسازی بناها، سنددارکردن املاک روستایی و رونق گردشگری را از عمده ترین فعالیت این نهاد در زمینه طرح های هادی عنوان کرد و گفت: همواره اجرای طرحهای «هادی» به لحاظ هزینه بر بودن آن با میزان اعتبارات تخصیصی بسیار فاصله دارد و سالانه تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد از اعتبارات تامین شده است.
وی با بیان اینکه اکنون بیش از ۳۲ هزار و ۸۰۰ روستا تحت پوشش طرح «هادی» قرار دارد، گفت: در حال حاضر فعالیت گستردهای در راستای اجرای طرح هادی در روستاها شروع شده و ۵۲۰۰ روستای جدید و نیمه تمام در سال جاری در اولویت کاری ما قرار دارد.
شاملو تصریح کرد: ایجاد میادین، بوستانهای روستایی، معابرسازی و مراکز محلات در ۱۴ هزار و ۲۸۰ روستا به اجرا درآمده و شاخص برخورداری روستاهای بالای ۲۰ خانوار در این بخش ۳۷ درصد است.
وی بابیان اینکه پوشش جمعیتی و اجرای بهسازی محیط روستاها حدود ۱۰ میلیون نفر است، افزود: در حال حاضر به لحاظ کیفیت اجرایی پروژهها، بنیاد مسکن جزو سه دستگاه اول در استانها بوده است و از سال۷۰ تاکنون بیش از ۱۴ هزار کیلومتر معابر روستایی از اوایل دهه بهسازی شده است.
شاملو ادامه داد: در سال گذشته بیش از ۵۳۰۰ واحد مسکونی و دامی متعلق به مردم در مسیر اجرای طرحها بوده است که مردم بدون دریافت خسارت، حاضر به بازگشایی معابر شدند.
شاملو با بیان اینکه ۷۰ میلیون مترمکعب عملیات خاکی در مناطق روستایی انجام شده است، گفت: این رقم در سال گذشته چهار میلیون مترمکعب بوده است، همچنین در سال ۹۳، ۶۵۰۰ میلیون آسفالت معابر روستایی انجام شد.
وی با بیان اینکه تاکنون در طرح هادی یک میلیون و ۲۰۰ هزار مترمربع پیادهروسازی و ۲۷۵ مورد ایجاد بوستان روستایی، انجام شده، ادامه داد: همچنین ساختمانهای عمومی زیادی مانند خانه بهداشت و کتابخانه در روستاها نوسازی شدند.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی سنددار کردن خانههای روستایی را اولویت طرح هادی عنوان کرد و گفت: حدود دو میلیون و ۸۰۰ هزار واحد روستایی تاکنون سنددار شده است و به عبارتی ۵۶ درصد املاک روستایی سند دار شده اند.
شاملو با بیان اینکه در سال ۹۳ اعتبارات ما یکهزار میلیارد تومان بوده است، افزود: در طرح «هادی» ۲۵ درصد از نیاز ما تامین میشود و سالانه نیاز واقعی ما دو هزار میلیارد تومان اعتبار است.
وی در خصوص بافت با ارزش روستایی اظهار داشت: در تعدادی از روستاها، آثار و ابنیه تاریخی و معماریهای ارزشمندی وجود دارد که از زمان تصویب قانون برنامه سوم پیشنهادی را به سازمان مدیریت دادیم که این بافتها شناسایی شود.
شاملو با بیان اینکه برای ۸۱ روستا طرح بافت با ارزش روستایی تهیه شده و در ۶۱ روستا اجرا شده است، تصریح کرد: در برنامه سوم، ۲۰ روستا، در برنامه چهارم ۳۶ روستا و در برنامه پنجم ۳۰ روستا در دستور کار قرار گرفت و در مجموع تاکنون ۸۶ روستا در برنامه کاری بنیاد قرار گرفته است.
وی بابیان اینکه طرح گردشگری در ۱۵۰ روستا، تهیه و زیرساختهای آن در دست انجام است، ادامه داد: در این زمینه تفاهمنامه پنج جانبهای را با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور و معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری به امضا رساندیم.
شاملو در بخش دیگری از سخنان خود به تخلفات ساختمانی در روستاها اشاره کرد و گفت: متاسفانه در سالهای اخیر تخلفات زیادی گزارش شده که نزدیک به ۵۲ هزار مورد تخلف ساختمانی از نیمه دوم سال ۸۷ تا پایان اسفند سال قبل به دستگاههای نظارتی گزارش کردیم.
وی در خصوص پیشنهاد اجرای باغشهرها که از سوی رییسجمهور سابق مطرح شده بود، گفت: منظور از اجرای باغشهرها این نبود که منابع طبیعی را تخریب کرده و ساختمان بسازیم اما برای نیاز جامعه باید راهکاری داشته باشیم.
شاملو در پایان به ضرورت مبارزه با زمینخواری، اشاره کرد و گفت: اراضی لم یزرع و کلاس پایین کشاورزی که هیچ نوع فعالیتی در آن انجام نمیشود را میتوان در قالب یک طرح مطالعه شده به عنوان خانه دوم افراد سرمایهگذار و متوسط رو به بالا در نظر گرفت. با این اقدام هم از تخلفات در حوزه ساخت و سازهای غیرمجاز جلوگیری میشود و هم با پول و سرمایه افراد، این مناطق آباد میشود.