درحال بروزرسانی/ روحانی در نشست خبری:
تحریمها را مدیریت خواهیم کرد/ از همه فرصتها برای دستیابی به توافق استفاده میکنیم
رئیسجمهور با تاکید براینکه در مذاکرات جدی هستیم، گفت: ما به دنبال تلف کردن وقت و خرید زمان نیستیم. همچنین محصور در زمان خاص هم نیستیم. عجلهای نداریم اما از همه فرصت و امکاناتمان برای دستیابی به توافق استفاده میکنیم.
خبرگزاری فارس: تحریمها را مدیریت خواهیم کرد/ از همه فرصتها برای دستیابی به توافق استفاده میکنیم
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری فارس، حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان در نشست خبری با اصحاب رسانه که امروز در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: پیشاپیش با تبریک حلول ماه مبارک رمضان که در آستانه آن هستیم که ماه قیام و صیام و همدلی و ماه برکت برای همه ما خواهد بود.
وی افزود: ماه رمضان ماه دوستیهاست. ماه کنار گذاشتن کینههاست. ماه برادری و نزدیکی و اخوت و آشتی و ماه بذل و بخشش است. امیدوارم ماه مبارک رمضان برای ملت ما و همه مسلمانان پرخیر و برکت باشد.
رئیس جمهور تصریح کرد: همچنین به ملت بزرگ ایران تبریک میگویم به خاطر سالروز انتخابات حماسهآفرین ۲۴ خرداد سال ۹۲ که شرایط بسیار حساسی پیش روی کشور ما در دو سال گذشته بود.
روحانی ادامه داد: احساس بحران بینالمللی در روابط خارجه، شرایط سخت اقتصادی پیش روی مردم، شکاف مسائل اجتماعی و سیاسی بین گروهها، احزاب و جناحها، فضای امنیتی در زمینه مسائل فرهنگی و محیطهای آموزشی در آن سال وجود داشت.
وی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر بدخواهان چنین تصور می کردند که با تحمیل فشار ناروا به ملت ایران مردم مشارکت آنچنانی نخواهند داشت و همه هدف بدخواهان این بود که مردم حل مسائل سیاسی را در صندوق آراء نبینند.
رئیس جمهور افزود: مردم با حضورشان حماسه بزرگ آفریدند و به دنیا اعلام کردند که در این کشور مردم سالاری حاکم است و هوشیاری ملت ایران و راهنماییهای بسیار تأثیرگذار مقام معظم رهبری که همه را و حتی آنهایی را که ممکن است از نظام دلگیر باشند به پای صندوق آرا دعوت کردند و همچنین اعلام کردند آرای مردم امانت است و این مسئله به عنوان حقالناس مطرح است که مردم پای صندوقهای رأی شتافتند و با حضور ۷۳ درصدی واجدین شرایط حماسه بزرگ را آفریدند.
روحانی تأکید کرد: ۲۴ خرداد تعلق به هیچ جناح و حزب و دستهای ندارد و روز پیروزی ملت ایران است.
وی افزود: مردم با رایی که به اعتدال، تدبیر و امید دادند مقصودشان این بود که همه چیز به قانون برگردد. معنای اعتدال آن است که همه حرکتهای اجتماعی و سیاسی و اقتصادی در چارچوب مقررات قانونی باشد. معنای اعتدال آن است که هیچ کسی یک شبه در کشور دستگیر نشود و امور به صاحبنظران متخصص همان فضا واگذار شود.
رئیسجمهور اظهار داشت: مردم میخواستند شرایط با ثبات و آرامشی در جامعه حاکم شود. مردم میخواستند در عرصه اقتصادی به آیندهای روشن امیدوار شوند و نمیخواستند نسبت به آینده اقتصادشان، روابط سیاسی، ارتباطات سیاسی داخلی و اصحاب فرهنگ در تردید باشند. مردم میخواستند به آینده زندگی بهتر، فضای امنتر و شرایط بهتر زندگی امیدوار باشند و همه تلاش دولتمردان بر همین مبنا بود.
روحانی خاطرنشان کرد: من میخواهم به ملت شریف ایران عرض کنم که هیچ تصمیمی در این دولت اتخاذ نشده مگر اینکه با صاحبنظران مشورت شده باشد. فضا در این ۲ سال فضای آرامتری برای گفتوگو بوده و شرایط اقتصادی و سیاسی آرامش را برای جامعه به ارمغان آورده است.
وی افزود: ما در این شرایط بسیار سخت در آستانه انتخابات ۲۴ خرداد ۹۲ قرار داشتیم. هر دولتی روی کار میآمد با یک شرایط بسیار سخت و دشوار روبرو بود. با یک تورمی که از مرز ۴۰ درصد عبور کرده بود. با شرایط اقتصادی که دارای رشد منفی ۶٫۸ بود. با شرایطی که بازار ارز و کالا در حال تنش ساعتی در جامعه بود و سرمایهگذاریها رشد منفی داشت و رکود بر اقتصاد حاکم شده بود و در یک شرایطی بینظیر در تاریخ ایران بودیم از لحاظ توام شدن رکود و تورم.
رئیسجمهور اظهار داشت: هر دولتی اگر با این شرایط کار را آغاز میکرد با انبوهی از مشکلات روبرو بود. تلاش بر این بود که ما به وعدهها عمل کنیم. تلاش این دولت در طول ۲۲ ماه گذشته بر این بوده که در هر زمینهای که به مردم وعدهای داده تلاش کند تا آن وعدهها را عملی سازد. یعنی نجات اقتصاد ایران، احیای اخلاق، تعامل سازنده با جهان وعدهای که در انتخابات به مردم داده شد.
روحانی خاطرنشان کرد: ما میخواستیم عزت ملی ما با موقعیت صحیح و درخور این ملت در سطح جهانی و روابط بینالمللی توام باشد. ما میخواستیم روابط ما با دنیا به گونهای باشد که ایران به عنوان یک تهدید در منطقه و جهان مطرح نباشد و آشتی و برادری و روابط بهتری با همسایگان داشته باشیم. ما میخواستیم همه حقوقمان را با هم استیفا کنیم و نه تنها یک حق.
وی افزود: ما میدانستیم در کنار حفظ حقوق هستهای باید حقوق دسترسی یک ملت به بازارهای جهانی نیز همزمان تامین شود. ما میدانستیم که حق این مردم همه فناوریهاست. ما میدانستیم که حق این مردم شرایط حمل و نقل مناسب بینالمللی و فروش و شرایط ارتباط اقتصادی برای کالاهای مختلف از خودرو تا پتروشیمی تا خرید انواع نیازهایی است که مورد نیاز این کشور است.
رئیسجمهور اظهار داشت: ما میدانستیم که شرایط صادرات کالا تا مسئله بیمه تا کشتیرانی تا روابط مالی و بانکی جزء حقوق این ملت است. ما ملتی نیستیم که فقط یک حق داشته باشیم و سایر حقوقمان را بگذاریم تا دیگران پایمال کنند.
روحانی خاطرنشان کرد: هدف ۲۴ خرداد این بود که حفظ همه حقوق این ملت بزرگ در دستور باشد. این به مفهوم تعامل سازنده برای حفظ حقوق ملت و منافع ملی بود. در این راستا ما باب مذاکره جدی و تاثیرگذار در چارچوب منطق با ۱+۵ را آغاز کردیم.
وی با بیان اینکه خطوط قرمز ما از ابتدا مشخص بود، افزود: من در اینجا از مقام معظم رهبری سپاسگزاری میکنم. هم برای ترسیم خطوط اصلی در مذاکرات و هم برای حمایت جدی ایشان از مذاکرهکنندگان و هم اینکه با نفس گرم خود وحدت و اتحاد ملی وانسجام را به خوبی حفظ کردند و باید از ملت ایران تشکر کنم که همواره شاهد حمایت مستمرشان از دولت به ویژه در مورد مذاکرات هستهای هستیم و باید از مذاکرهکنندگان قوی ما در این مذاکرات و از وزیر امور خارجه که سرپرستی مذاکرات را به عهده دارد تشکر کنم که هر آنچه تا امروز به دست آوردهایم موجب افتخار ملی است.
روحانی باید از ملت ایران تشکر کنم به خاطر حمایتی مستمر از دولت به ویژه در زمینه مذاکرات هستهای چرا که ما با ۶ قدرت بزرگ جهانی روبهرو هستیم و باید از مذاکرهکنندگان قوی ما در این مذاکرات و از وزیر امور خارجه که سرپرستی آن را به عهده دارند تشکر کنم که هر آنچه تا امروز به دست آوردهایم موجب افتخار ملی است.
روحانی خاطرنشان کرد: ما در شرایطی هستیم که دو سال پیش هیچکس و هیچ قدرت بزرگی لااقل ۱+۵ و دیگر قدرتهای غربی و حتی شرقی به داشتن حق غنیسازی در خاک ایران اذعان نمیکردند، این حق ما بود منتهی این را اذعان نمیکردند اما امروز هیچکس در دنیا -حتی قدرتهای بزرگ غربی و ۱+۵- در اینکه ایران حق غنی سازی دارد و نطنز و حتی فردو درهایش باز میماند تردیدی ندارند که این بزرگترین دستاورد در زمینه حقوق هستهای است.
وی ادامه داد: هیچکس دو سال پیش از قدرتهای غربی اذعان نمیکردند که ایران میتواند در تحقیق و توسعه، در زمینه سانتریفیوژهای پیشرفته مسیر را ادامه دهد حتی با اعمال تزریق UF6 در سانتریفیوژهای پیشرفته برای تحقیق و توسعه؛ اما امروز همه به این امر اعتراف کردند.
رئیس جمهور تصریح کرد: شاید در زمینه تحریمها سخنها متفاوت بود اما امروز هیچکس تردید ندارد که اجرای توافق توأم با رفع تحریمهای اقتصادی و مالی که تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بوده است، خواهد بود.
روحانی ادامه داد: دو سال پیش کسی اذعان نمیکرد که با یک توافق نهایی همه قطعنامههای ظالمانه شورای امنیت سازمان ملل لغو خواهد شد و آنچه به دست آوردهایم تا امروز -من درباره آینده بحث نمیکنم بلکه آنچه تا امروز به دست آوردهایم- یک پیروزی بزرگ برای ملت ایران است و این پیروزی از آن ملت است و این ملت با ایستادگی و مقاومت به حقوق بزرگ خود دست یافته است.
رئیسجمهور به دو مسئله مهم در زمینه تحریمها اشاره و خاطرنشان کرد: یکی ابعاد تحریم و عمق تحریم است و دیگری مدیریت تحریم است که این دو را باید از هم تفکیک کنیم.
روحانی به تعریف تحریم پرداخت و اظهار داشت: تحریم را همه بدانیم غیرقانونی، غیرانسانی، غیراخلاقی است و در این تردید نکنیم. تحریم تحریم کور و نه هدفمند بوده است و اگر تحریمی صنعت هستهای بود شاید این تعبیراتی که من با عنوان غیرانسانی و غیراخلاقی ذکر کردم کمی اغراق بود اما این تحریم حتی برای خرید گندم، مواد غذایی این مردم، برای هر گونه سرمایهگذاری در ایران بود حتی سرمایهگذاری برای سدی که آب کشاورزی، برخی تعجب کردند اما تعجب نکنند که این تحریم حتی برای سدی که آب خوردن مردم یک شهر را تأمین میکرد نیز بود و عمق تحریم بر تجهیزات پزشکی، بیمارستانها نیز بود و هیچکس در اینکه تحریمها غیراخلاقی و غیرانسانی بوده است تردیدی نکند.
رئیس جمهور ادامه داد: مخفی کردن ظلم ظالمان کار شایستهای نیست و یا اینکه اگر ظلم ظالمان را بیان کردیم کار بدی کردیم.
وی ادامه داد: نکته دیگری وجود دارد و آن مدیریت تحریم است چرا که ابعاد تحریم بسیار وسیع بود و تا نان و آب مردم را فرا میگرفت.
روحانی خاطرنشان کرد: این دولت به خوبی این تحریم را مدیریت کرد و اگر باز هم بخواهد ظالمانه ادامه یابد آن را مدیریت خواهد کرد و دلیلش آن چیزی است که دولت در طی این دو سال به آن عمل کرده است، دلیل آن این است که پرداختی مردم در بیمارستان به جای ۳۷ درصد به ۴ درصد تقلیل یافته یا اینکه ۹ میلیون نفر و ۲۰۰ هزار نفر بیمه درمان شدند و ۱۰ میلیون از حاشیه نشینان اطراف شهرهای بزرگ تحت پوشش خدمات درمانی قرار گرفتند یا ۱۱ میلیون نفر تحت پوشش حمایت کالایی قرار گرفتند، آمار فراوان است اما این دولت بزرگترین سرمایه را برای منابع آبی کشور انجام داده است.
رئیس جمهور ادامه داد: این دولت تا پایان ۴ سال حدود ۱۰ میلیارد دلار برای تأمین آب اختصاص داده است پس دولت، تحریم را مدیریت کرده و خواهد کرد اما معنای آن این نیست که ابعاد تحریم را ندانیم و ملت نداند و ظلم ظالم بیان نکنیم و توضیح ندهیم. ما باید کار خلاف قانون قدرتهای بزرگ را توضیح دهیم اما ملت ما از این فشارها نمیهراسد و مسیر خود را برای احقاق حقوق خود ادامه خواهند داد.
رئیسجمهور در پاسخ به سوال خبرنگاری در این خصوص که چقدر جمهوری اسلامی با یک توافق فاصله دارد و چقدر رسیدن به توافق خوب امکانپذیر است گفت: همه تلاش ما رسیدن به توافق عزتمندانه با تامین حقوق ملت ایران با توجه به همه خطوط قرمزی که تعریف شده است.
وی افزود: چارچوبهای کلی که مدنظر جمهوری اسلامی بوده امروز مورد قبول ۱+۵ است. ضمن آنکه در جزئیات اختلاف نظرات فراوانی داریم و باید همه این اختلاف نظرها حل شود.
روحانی با تاکید براینکه ما در مذاکرات جدی هستیم، گفت: ما به دنبال تلف کردن وقت و خرید زمان نیستیم. همچنین محصور در زمان خاص هم نیستیم. عجلهای نداریم اما از همه فرصت و امکاناتمان برای دستیابی به توافق استفاده میکنیم.
رئیسجمهور با مهم خواندن خواست ملت ایران گفت: چارچوبهایی که از طرف نظام مشخص شده در مذاکرات مورد توجه بوده است و مذاکرهکنندگان این مسیر را دنبال میکنند. اگر طرف مقابل همین چارچوب را مراعات و به منافع ملی ما احترام بگذارد و دنبال زیادهخواهی نباشد، توافق در دسترس است.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص رویکرد فرهنگی دولت و لغو کنسرتهای موسیقی گفت: ما معتقدیم امور فرهنگی باید به اصحاب فرهنگ واگذار شود و باید فضا را به گونهای ترسیم کنیم که هم برای کسانی که میخواهند از کالای فرهنگی استفاده کنند و هم آنانی که کالای فرهنگی تولید میکنند، این امکان وجود داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه مرجع، قانون است، گفت: وقتی دستگاهی به عنوان مرجع قانونی برای دادن مجوز تشکیل شده، دخالت دیگران در این امر شایسته نیست و ما باید بگذاریم قانون عملیاتی شود. اینکه تصور می شود این کار خوب است یا بد، بحث دیگری است.
رئیسجمهور تصریح کرد: همه ما باید به قانون عمل کنیم و دنبال اجتهاد شخصی نباشیم. اگر اجتهاد را به حوزه علمیه واگذار کنیم و خود را ملزم به اجرای قانون بدانیم این مشکل حل میشود.
روحانی در ادامه گفت: وقتی در چارچوب قانون، مجوز برای یک کنسرت داده می شود و مردم بلیت میخرند، این گونه دخالتها (لغو کنسرتهای موسیقی) تضییع حقوق مردم است، قبل از آنکه تضییع حقوق اصحاب فرهنگ باشد.
وی با بیان اینکه همه احساس کنیم ۲۴ خرداد ادامه دارد، گفت: همه احساس کنیم همان مردمی که پای صندوق آمدند در حمایت و در اجرای مسیری که انتخاب کردهاند در صحنه هستند. ما باید از این مشکلات عبور کنیم و با وحدت و انسجام میتوان از این مشکلات عبور کرد.
رئیسجمهور با تاکید براینکه دولت خود را ملزم به اجرای قانون میداند، گفت: از نظر ما وقتی مجوز قانونی صادر میشود، لغو مجوز از طرف دستگاهی که از نظر قانونی حق این کار را ندارد، مردود است. اگر قوه قضاییه نیز میخواهد در این خصوص ورود کند باید توجیهی برای آن وجود داشته باشد.
در ادامه، خبرنگار تلویزیون ملی چین CCTV از آینده مذاکرات و چالشهای پیش رو تا قبل از ضربالاجل ۳۰ ژوئن پرسید و خطاب به روحانی گفت: به نظر شما در زمینه لغو تحریمها چه پیشرفتهایی حاصل شده است و پیشبینیتان از اینکه اگر توافق انجام شود چقدر زمان میبرد تا تحریمها لغو شوند چیست؟
روحانی در پاسخ به این سؤال گفت: در برخی مسائل هنوز اختلاف نظرهایی وجود دارد. تحریمهای اقتصادی با اجرای توافق برداشته خواهد شد و ملغی و کان لم یکن میشود، در این تردیدی نیست.
رئیس قوه مجریه افزود: اما نسبت به همزمانی اقدامات ایران با این لغوها که چگونه باشد اختلاف نظرهایی وجود دارد که ما مصر به همزمانی هستیم و یک اشکالی وجود دارد و این است که طرف مذاکرهکننده ما در برخی موارد بعد از اینکه در یک جلسه به یک چارچوب توافقی میرسیم در جلسه بعدی به چانهزنی بر میگردد که این باعث میشود کار به عقب بیفتد و مذاکرات را طولانیتر میکند.
روحانی تأکید کرد: اگر طرف مقابل ما هم به چارچوبهایی که قبلاً مورد تفاهم بوده متعهد بماند و نخواهد موارد جدیدی را وارد توافق کند به نظر من میتوان موضوع را حل و فصل کرد و ما میتوانیم به توافق برسیم اما در غیر این صورت ممکن است مذاکرات را طولانی کند.
خبرنگار مهر پرسید: بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم و با توجه به اینکه رئیسجمهور فردی مجتهد و فرزند حوزه بود این امید در بین علما و حوزههای علمیه به وجود آمد که تعامل بهتری میان دولت و حوزه علمی شکل گیرد اما هرچه از دولت یازدهم گذشت، انتقادات نسبت به عملکرد فرهنگی دولت بیشتر شد تا جایی که علما نسبت به برخی مسائل همچون برگزاری کنسرتها تئاترها و موضوع حجاب و عفاف و موضوع حضور بانوان در ورزشگاهها و همچنین تعابیری که دولت در حوزه وظایف نیروی انتظامی به کار برد واکنش نشان دادند، دولت شما چه اقداماتی برای رفع این نگرانیها داشته و خواهد داشت، که روحانی در پاسخ گفت: دولت تعبیر خاصی پیرامون وظایف نیروی انتظامی نداشته و ندارد. دولت معتقد است همه دستگاهها از جمله نیروی انتظامی باید در چارچوب قانون عمل کنند و معیارشان تنها قانون باشد که بنده فکر نمیکنم در اینجا فضایی برای اختلافات وجود داشته باشد.
وی افزود: اساساً اینکه قانون جمهوری اسلامی ایران یا متأخذ از متن شرع است و یا شامل مصوباتی است که با موازین شرعی مغایرت ندارد. بنابراین قانون ما قانون اسلامی است و امام هم فرمودند قانونی را که شورای نگهبان تأئید کند اجرایش برای همه لازم است بنابراین ما در این زمینه اختلافی نداریم و در زمینه سایر مسائل فرهنگی دولت موظف به اجرای قانون است.
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: قوانینی که هست دولت باید آن را اجرا کند ضمن اینکه حقوق مردم هم باید حفظ شود، امام در زمینه مسائل فرهنگی یک بنبستی را که قبلاً فکر میشد را باز کردند و خیلی حرفها بود در آغاز انقلاب بعضیها میگفتند که خانمها نباید در تظاهرات شرکت کنند، چون شعار که میدهند صدای نامحرم است و اشکال دارد، در ایران این بحثها مطرح بود که در آن زمان امام(ره) در پاریس بودند و موضعگیری صریحی داشتند، خانمها آن وقتی که باید بیایند رأی دهند همه خم میشویم و احترام میکنیم و میگوییم پای صندوقهای آرا بیایید و شما در مسائل سیاسی، اجتماعی، فرصتهای برابر دارید اما از انتخابات که میگذرد گویی رأی و عقیده ما عوض میشود.
روحانی همچنین افزود: تمام خانمها، مادران و خواهران جامعه ما اولاً به دینشان، آئینشان فرهنگشان معتقدند و احترام میگذارند و عفت و همچنین به حجاب و عفت و چارچوبهای قانونی احترام میگذارند، ما نباید تصور کنیم که ما میخواهیم اسلام را پیاده کنیم و خدایی ناکرده خانمها میخواهند برعکس قوانین اسلام حرکتی داشته باشند. اینطور نیست. خانمها همانند آقایان و در بسیاری از زمینهها پیش تاز هستند و در همه راهپیماییها و مراسمها میبینید که اینچنین است.
رئیس قوه مجریه تأکید کرد: به نظر من باید حق نشاط، حق شادی حق زندگی اجتماعی در چارچوب موازین دینی و قانونی را برای همه محترم بشماریم. در این زمینه فکر نمیکنم در کلیات اختلاف نظری باشد البته ممکن است در مصادیق اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد که باید این اختلافات را حل کنیم.
خبرنگاری از روحانی پرسید در سالگرد اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و با توجه به اینکه تأکید بر خصوصیسازی از طریق واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی از طریق بازار سرمایه شده است، به نظر شما پس از یک دهه اجرای این قانون، تا چه حد توزیع ثروت از طریق بازار سرمایه بین مردم و اهداف سیاست محقق شده است و در عین حال که به جایگاه بازار سرمایه در اقتصاد کشور آمارهایی که دولت اعلام میکند مبتنی بر افزایش رشد اقتصادی است، اما نمود آن را در بازار سرمایه نمیبینیم و اصلاً نظر دولت درباره بورس چیست، که رئیس جمهور پاسخ داد: اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی بسیار مهم است و مقام معظم رهبری در این باره گفتند که اجرای آن یک انقلاب اقتصادی خواهد بود که اگر درست اجرا میشد و پیاده میشد یک انقلاب اقتصادی بود، اما متأسفانه در اجرای سیاستهای اصل ۴۴ و سیاستهای کلی ۴۴ دقت لازم انجام نشده و برخی از موارد قانونی مورد توجه قرار نگرفت.
وی با اشاره به گلایه مسئولان استانی مبنی بر واگذاریهای غیرقانونی اظهار داشت: حرف مسئولین استانی این است که بسیاری از واگذاریها در چارچوب قانون نبوده است و بنا بر این بود که در اصل ۴۴ ما بتوانیم مدیریت را در بخش اقتصاد به بخش خصوصی بدهیم، اما متأسفانه نهادهایی نه خصوصی و نه دولتی -معروف به خصولتی- در اصل ۴۴ آمدند و نگذاشتند همه اهدافی که مورد نظر بود اجرا و عمل شود.
روحانی ادامه داد: تلاش دولت این است که اصل ۴۴ به خوبی اجرا شود و در چارچوب مقررات قانونی باشد و تخلفی صورت نگیرد، اما آمار و ارقام اقتصادی که دولت اعلام میکند اولاً دولت در این زمینه دخالتی ندارد، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران دارای استقلال هستند و ما به هیچ عنوان نه دخالت میکنیم و نه سفارش میدهیم. طبق قانون، آمار مرکز آمار، مبنا خواهد بود اما بانک مرکزی نیز از گذشته آمارهایی را داشته و اکنون نیز دارد که هر دو آمار مورد توجه صاحبنظران قرار میگیرد.
رئیسجمهور ادامه داد: اینکه اثر آنچه در این آمار در زندگی مردم و بورس چگونه است یک مقدار متفاوت است چرا که وقتی میگوییم نرخ و رشد تورم کاهش پیدا کرده است به معنای آن است که ماشینی که با سرعت در حال حرکت بود، حرکت آن کم شده است اما این به معنای آن نیست که متوقف شده یا ایستاده است، یا دنده عقب میرود. ما فقط سرعت آن را کم کردیم.
وی خاطرنشان کرد: معنای کاهش نرخ رشد تورم به معنای ارزانی نیست بلکه به مفهوم آن است که ماشینی که با سرعت به سمت دره میرفت، ما آن را به سمت جاده درست بردیم که سرنگون نشود که این ماشین، اقتصاد ایران است.
روحانی تصریح کرد: ما در جهان، تورم صفر نداریم. تورم حد معقولی دارد و ما حتماً باید به تورم یک رقمی برسیم بنابراین سیاست دولت همچنان مسیر کاهش نرخ رشد تورم خواهد بود، اما اینکه این اثر حرکت اقتصادی در همه بازارها از جمله بازار سرمایه مشاهده کنیم، باید بگوییم که دولت دخالت مستقیمی در بازار سرمایه ندارد و نظارت میکند و میخواهد این بازار حرکتش کاملاً شفاف باشد و ما از بازار سرمایه حمایت میکنیم، اما باید سرمایه را بلندمدت در نظر بگیریم، چرا که اساس بازار سرمایه به رونق اقتصادی برمیگردد و هر قدر بتوانیم رونق اقتصادی در جامعه به وجود بیاوریم، بازار سرمایه به همان نسبت دارای رونق خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: من در بلندمدت مسیر بازار سرمایه را مثبت میدانم اما همانطور که میدانید امسال درآمد نفتی کاهش پیدا کرده و بنابراین یک مقدار با سختی سال را میگذرانیم اما انشاءالله مسیر را ادامه خواهیم داد.
رئیسجمهور در پاسخ به سوال خبرنگار همشهری در این باره که چرا قوانینی که نیاز به پول هم ندارد اجرایی نمیشود، گفت: وظیفه دولت اجرای قانون است منتها برخی قوانین در چارچوب امکانات یا برخی موارد هزینهای دولت و در چارچوب درآمدها است و منوط به این است که درآمد کافی به دست آید.
وی با بیان اینکه دولت قانون بهبود کسب و کار را اجرایی کرده است، اظهار داشت: یکی از افتخارات دولت در این حوزه است که رتبه ما در مسئله کسب و کار، افزایش یافته و از ۱۵۲ به ۱۳۰ رسیده است و ما در مسئله کسب و کار ۲۲ رتبه به سمت مثبت حرکت کردیم. در خصوص سهام عدالت نیز دولت به دنبال تهیه لایحه است. البته قبل از تقدیم این لایحه به مجلس هماهنگیهایی نیاز است.
روحانی در ادامه تصریح کرد: دولت هر موردی که قانون و یا آییننامه خواسته آن را اجرایی و عملیاتی کرده است و اساس کار این دولت این بوده است که قوانین اجرا شود حتی قوانینی که سالها از عدم اجرایش میگذرد مانند قانون خدمات جامعه ایثارگران که از سال ۸۶ مانده بود ما آن را اجرایی کردیم. دولت در سال گذشته هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برای اجرای این قانون هزینه کرده است.
رئیسجمهور در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در این خصوص که آیا دولت تصمیم شورای عالی امنیت ملی درباره ممنوعالتصویری رئیس دولت اصلاحات را تایید میکند، گفت: مسائل سیاسی و اجتماعی کشور یک روزه حل و فصل نمیشود. ما باید شرایط امروز را نسبت به دو سال گذشته در نظر بگیریم و ببینیم که آیا در مسیر حل و فصل مسائل بوده است یا خیر؟
وی گفت: تلاش میکنیم شرایط کشور را از شرایطی که قبلا مناسب نبوده را به شرایط مناسب و قانونی برگردانیم. نمیتوانیم بگوییم در دو سال گذشته تغییری حاصل نشده. امروز انجمن های دانشجویی همه فعال هستند. ۱۶ آذر دو سال گذشته را با قبل از این دولت مقایسه کنید. خانه سینما و خانه احزاب فعال شده است اما اینکه انتظار داشته باشیم همه مسائل جامعه در ۲۲ ماه تمام شود این گونه نیست.
روحانی در ادامه تصریح کرد: مهم این است که ما مایوس نشویم. اینکه ۵ نفر حرکت غیرقانونی کردهاند، اول باید آنان را نصیحت کنیم و بگوییم این به صلاح کشور نیست. اساس ۲۴ خرداد ۹۲ این بود که مردم گفتند افراط نباشد، اعتدال باشد و حرفها در چارچوب قانون باشد.
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت هیچ کاری را بدون حضور حمایت مردم نمیتواند انجام دهد گفت: مردم همانطور که پای صندوق آمدند باید از دولت حمایت کنند.
وی ممنوع التصویری یا ممنوعالخبری فردی را از سوی شورای عالی امنیت ملی کاملا دروغ دانست و گفت: شورای عالی امنیت ملی هیچ مصوبهای در این زمینه ندارد و اگر کسی این را به شورای عالی امنیت ملی انتصاب داده است خلاف کرده و باید طبق قانون مورد مجازات قرار گیرد.