رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه تعداد مستأجران در دهه ۹۰ نسبت به دهههای ۷۰ و ۸۰ رشد قابل ملاحظهای یافته است، گفت: سیاستهای کلان بانکی به افزایش تعداد مستاجران و پایین آمدن قدرت خرید مردم دامن زده است.
حسام عقبایی با بیان این مطلب در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوال فارس مبنی بر اینکه آمار افزایش قراردادهای اجاره حاکی از این است که تعداد مستأجران رو به افزایش است، گفت: واقعیت این است که در دهه ۹۰ نسبت به دهههای ۷۰ و ۸۰ تعداد مستأجران و اجاره نشینی سیر صعودی پیدا کرده و تعداد مستأجران افزایش یافته است.
وی افزود: قدرت خرید مردم پایین است و چون قیمت مسکن در سالهای اخیر خیلی افزایش یافته، قدرت خرید مردم نیز از رشد قیمت مسکن جا مانده است و درآمدهای مردم آن سرعت را ندارد که بتواند این رشد قیمت مسکن را پوشش دهد.
وی تأکید کرد: سیاستهای کلان بانکی نیز به افزایش تعداد مستأجران و پایین بودن قدرت خرید دامن زده است.
عقبایی در پاسخ به این سوال که در سال ۹۴ بازار مسکن چه وضعیتی خواهد داشت، گفت: هنوز زود است که در مورد سال ۹۴ در خصوص بازار مسکن پیشبینی کنیم، اما از آنجا که در ۱۸ روز اول سال، بازار مسکن، بازار خاموشی دارد تلاطمی از لحاظ قیمت و یا افزایش قیمت در بازار مسکن دیده نخواهد شد.
وی ادامه داد: فعالیت بازار مسکن از اردیبهشت ماه کلید میخورد، بنابراین چون پروسه خرید و فروش مسکن خیلی کوتاه نیست حداقل از زمان تصمیم تا خرید ۳ هفته طول میکشد به نظر میرسد که ۳ ماهه اول سال ۹۴ سال آرامی برای بازار مسکن باشد.
وی تأکید کرد: با توجه به کنترل تورم از سوی دولت، به نظر میرسد قیمت مسکن در سال آینده نیز پایینتر از نرخ تورم باشد.
ورود بانکها به حوزه ساخت و ساز باعث گرانی مسکن است
حسام عقبایی در پاسخ به این سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا بانکها و مؤسسات مالی در این سالها نقشی در افزایش قیمت مسکن داشتهاند؟ گفت: یکی از عوامل گرانی قیمت مسکن و ایجاد مشکل در حوزه مسکن بانکها و مؤسسات مالی هستند و میتوان گفت که حدود ۵۰ درصد رشد قیمت مسکن را بانکها و مؤسسات مالی رقم زدهاند.
وی افزود: بر اساس ماده ۴ بانکداری فعالیت بانکها در حوزه مسکن و خرید و فروش و ساختوساز ممنوع است.
عقبایی ادامه داد: متأسفانه فعالیتهای بانک منحرف شده است چرا که بانکداری باید در جهت تقویت تولید و اقتصاد کلان باشد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران خاطرنشان کرد: متأسفانه بانکها پولها را از مردم جمع کرده و خودشان به حوزههایی که منع قانونی دارد ورود میکنند و اقدام به ساختوساز مسکن میکنند و سپس آن را با قیمت گرانتر به فروش میرسانند.
عقبایی تصریح کرد: از سازمان بازرسی و مجلس تقاضا دارم که نسبت به فعالیت بانکها جداً ورود کنند.
به گفته وی، چندی پیش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از رئیس کل بانک مرکزی در خصوص قیمت اموال بانکها از سیف درخواست گزارش کرده است.
وی گفت: متأسفانه برخی از بانکها زمین را میخرند و سپس همان زمین را با برند خود و با ساخت آپارتمانهای لوکس و گرانتر به مردم میفروشند.
عقبایی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس، مبنی بر اینکه آیا شما فکر میکنید پرداخت تسهیلات ۸۰ میلیونی میتواند قدرت خرید را افزایش دهد گفت: بنده موافق پرداخت تسهیلات بانکی هستم چرا که با توجه به وضعیت اقتصادی کشور تعادل بین عرضه و تقاضا از بین رفته است و چون تولید مسکن در کشور سنتی است به نظر میرسد که پرداخت تسهیلات بانکی بتواند مفید و مؤثر در بالا بردن قدرت خرید مردم باشد.
وی در جواب برخی از منتقدین در خصوص اینکه میگویند پرداخت تسهیلات ۸۰ میلیونی موجب افزایش قیمت مسکن میشود؟ گفت: بنده سؤالی دارم و آن این است که آیا در ۸ سال گذشته که تسهیلات مسکن هیچ رشدی نداشته است آیا قیمت مسکن رشد نکرده است..
وی افزود: در ۸ سال گذشته قیمت مسکن ۴ برابر رشد کرده است پس دادن یا عدم دادن تسهیلات در قیمت مسکن نقشی ندارد پس امیدواریم هم دولت و هم مجلس در تسریع پرداخت تسهیلات ۸۰ میلیونی خرید مسکن به تفاهم رسیده و آن را تسهیل کنند.
به گفته وی، دو شرط نبودن رانت و نبودن تبعیض میتواند پرداخت تسهیلات ۸۰ میلیون تومانی را برای خرید مسکن مؤثر و مفید کند.
منبع: خبرگزاری فارس