در گفت و گوی «صما» با یکی از فعالین حوزه فرهنگ و رسانه تبیین شد:
حساسیت های دوچندان انتخابات هفتم و مسئولیت اکثریت خاموش
«بسیار مایه تامل و تاسف است که مهندسان کشور در دوره های گذشته همواره ترجیح داده اند تا صرفا در پی قال و مقال امور اجرایی و فنی خود باشند و کمتر در پی گماردن افرادی کاردان و مدبر بر مسند نظام مهندسی بوده اند و به همین سبب از لغزشهای احتمالی که بر اثر بیتوجهی مجموعه مهندسان کشور به این تشکیلات فراهم میشود غافل هستند.»
مصطفی ایزدی، نویسنده، خبرنگار و مهندس عمران در گفت و گو با خبرنگار صما ضمن اشاره به اینکه همه صنوف خصوصاً صنوف فنی، نیازمند یک سندیکای حرفهای برای پیگیری مطالبات و تحقق تعالی شغلی و حرفهای هستند، گفت: این سندیکا در خصوص مهندسین ساختمان و عمران و تاسیسات و نقشهکشی و… در سازمان نظام مهندسی ساختمان متمرکز است و این در واقع به گونهای یک تشکیلات حرفهای و مدنی بسیار فراگیر است که مسئولیت سنگینی را نیز به عهده دارد، یعنی مسئولیت نظارت بر تمام اقدامات و پروژههای فنی و عمرانی در سطح کشور.
وی ادامه داد: جای بسی تعجب و البته تاسف است که با وجود چنین اهمیت و مسئولیت خطیری که بر عهده این سازمان است، چرا آن طور که باید و شاید مورد توجه و اقبال عموم مهندسان نیست و چرا عموم اعضای جامعه مهندسی ساختار آن را به قدر کافی حمایت نکرده و وارد فرآیند تصمیمسازیهای آن نمیشوند.
این روزنامه نگار و فعال رسانه ای در ادامه گفت: بسیار مایه تامل و تاسف است که مهندسان کشور در دورههای گذشته همواره ترجیح دادهاند تا صرفا در پی قال و مقال امور اجرایی و فنی خود باشند و کمتر در پی گماردن افرادی کاردان و مدبر بر مسند نظام مهندسی بودهاند و به همین سبب از لغزشهای احتمالی که بر اثر بیتوجهی مجموعه مهندسان کشور به این تشکیلات فراهم میشود غافل هستند.
ایزدی افزود: باید توجه کرد که سازمان نظام مهندسی ساختمان، تشکیلاتی است که ترکیب آن باید صددرصد از آرای مستقیم مهندسان شکل بگیرد، لذا به نظر میرسد که حتما باید همه مهندسان خصوصا مهندسان جوان که تعدادشان هم کم نیست، به اهمیت موضوع انتخابات واقف شوند تا با علم و آگاهی افرادی را برای پذیرش مسئولیت در نظام مهندسی برگزینند که شایسته و کاردان باشند. نگاهی به رشد جمعیت مهندسان طی دورههای اخیر – با توجه به این کثرت دانشگاهها و دانشکدههای فنی که در سطح کشور وجود دارد و سالیانه هزاران مهندس تربیت و وارد جامعه میکنند- بیانگر اهمیت حضور این جمعیت کثیر واجدشرایط رایدهی و نقش تعیین کننده آرای این دسته از اعضا در تعیین نتیجه انتخابات است.
عضو اسبق هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید وزارت مسکن و شهرسازی با اشاره به اهمیت گروههای خاموش در انتخابات گفت: باید به روشنی اثرات این انتخاب را برای اکثریت خاموش جامعه نظام مهندسی تشریح کرد و آنها را به این موضوع توجه داد که از کوچکترین اقدام حرفهای یعنی دریافت پروانه اشتغال تا تصمیمات بزرگتر و حساستر در شغل و حرفه آنها تحت تاثیر این انتخاب خواهد بود و اینکه کنارهگیری این جمعیت اکثریت سبب تصمیمگیری اقلیت کوچکی برای آنها خواهد شد که شاید به فکر منافع دیگری جز اعتلای مهندسی کشور باشند.
وی ادامه داد: لذا باید به این موضوع توجه و حساسیت داشته باشند که افرادی که در راس این امور هستند باید برآیند آرای حداکثری خودشان باشند و ضمنا با رای بالا و قوی در راس سازمان و مصدر امور قرار گرفته باشند.در چنین حالتی قطعا در مسائل و معضلاتی که در آینده برای سازمان نظام مهندسی ایجاد شود تک تک اعضا، احساس مسئولیت و حساسیت بیشتری خواهند داشت.
ایزدی با تاکید بر حضور همه اقشار جامعه مهندسی در انتخابات اضافه کرد: به طور خلاصه باید گفت چه مهندسان جوانی که طی این دوره اخیر به جمع اعضای سازمان پیوسته و برای نخستین بار واجد شرایط رایدهی هستند و چه افراد با سابقهتر، باید بسیار بیش از اینها فعال باشند، چرا که در انتخاباتی با این میزان اهمیت، نرخ مشارکت مثلا ۱۰ یا ۲۰ درصد بسیار تاملبرانگیز و قطعا نامطلوب است و برآیند چنین انتخاباتی یک تشکل ضعیفی را شکل خواهد داد.
وی افزود: تشکل هر چه قدرتمندتر باشد طبیعتا در پیگیری حقوق و منافع حرفهای مهندسان موفقتر خواهد بود و نسبت به موضوعات مختلف حوزه مهندسی قدرت اجرایی و حساسیت بیشتری خواهد داشت. اتفاقی که در حال حاضر متاسفانه شاهد آن نیستیم و تشکل ما مهندسان تشکل ضعیفی است.
عضو اسبق هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید وزارت مسکن و شهرسازی در ادامه اشاره کرد: نکته دیگری که در مشارکت جمعی و حضور یافتن اکثریت خاموش در انتخابات نهفته است این است که وقتی افراد به یک جریان یا یک کاندید خاص رای میدهند، در جریان ۴ سال تصدی و عضویت هیئت مدیره به طور مداوم جریان تصمیمات را پیگیری و رصد خواهند کرد و در نتیجه اشراف لازم را بر موضوعات مرتبط و عملکرد این افراد خواهند داشت.
نویسنده کتاب فرهنگ معابر تهران در ادامه گفت: این نظارت مداوم و درک این حقیقت از سوی اعضای هئیت مدیره سازمان، از لغزش آنها به هر دلیلی جلوگیری خواهد نمود و باعث میشود آنها تلاش کنند تا به وعده های خود جامه عمل بپوشانند زیرا درگیر این حقیقت خواهند بود که برای تصدی این پست در دوره های بعدی نیز به رای بالای اعضا نیاز خواهند داشت.
ایزدی افزود: بنابراین علاوه بر اینکه اعضا و خصوصا اکثریت خاموشی که در دوره های پیش از این مسئولیت سرباز زده و یا به هر دلیلی اهمیتی در رای دهی خود احساس نکردهاند باید به جد وارد عرصه انتخاب شوند، بیشک حضور این گروه از اعضا مانع از هرگونه رانت و باندبازی در راهیابی عدهای محدود و شاید فرصتطلب به صندلیهای تصمیم گیری سازمان نظام مهندسی شود. علاوه بر این، لازم است تا مستمرا هم بر جریان امور و تصمیمات نظارت کنند.
این تحصیلکرده رشته مهندسی عمران در خصوص راهکارهای ترغیب اکثریت خاموش به حضور در فرآیند انتخابات گفت: ذکر این نکته الزامی است که یکی از دلایل عدم حضور این است که بسیاری از اعضا احساس میکنند نظام مهندسی در آینده حرفهای آنها یا اثرگذار نیست و یا میزان این تاثیر بسیار اندک و ناچیز است. لذا در قدم نخست اطلاعات این افراد باید تصحیح شود، یعنی با یک کار فراگیر رسانهای و تبلیغاتی همه مهندسان خصوصا مهندسان جوان باید بدانند که در واقع شرکت در انتخابات چه ضرورتها و چه فوایدی دارد زیرا به نظر هنوز و پس از گذشت بیش از دودهه از عمر سازمان نظام مهندسی این موضوع به خوبی تبیین نشده است.
ایزدی تصریح کرد: متاسفانه دانشگاههای ما دید لازم را در خصوص چنین مسائلی به مهندسان نمیدهند و تنها با ارائه یک دانش محدود فنی و دادن یک مدرک، مهندسان جوان را روانه بازار کار میکنند. در صورتی که این یکی از وظایف اساسی دانشگاهها و نظام آموزشی است که این موضوع را در بین همه اقشار جامعه مهندسی نهادینه سازد که اگر مهندسان وحدت داشته باشند و دارای یک تشکل حرفه ای قوی باشند، چه آثار و فوایدی دارد.
وی افزود: علاوه بر این باید ضرورتهای این موضوع توسط خود اساتید و مهندسان باتجربه به گوش همه اعضای جامعه مهندسی برسد، خصوصا رسانههای مجازی میتوانند در این عرصه بسیار یاریرسان باشند. در واقع بایداین اکثریت خاموش را با بیان ضرورتها تحریک کرد و نیز وسایل آگاهیبخشی در این زمینه باید توسعه یابد.
این فعال رسانهای حوزه مهندسی در پایان گفت: خوشبختانه به نظر میرسد موضوع انتخابات در این دوره اهمیت بیشتری پیدا کرده و با توجه به اینکه چهرههای سرشناستری وارد عرصه انتخابات شدهاند و نیز فعال شدن بیش از پیش رسانهها و گسترش و بهرهگیری از فضاهای مجازی که روابط اجتماعی افراد را گسترش داده، پیشبینی میشود در دوره هفتم، انتخابات دامنهدارتری نسبت به گذشته برگزار شود. پس باید همگی به این باور برسیم که رای تک تک اعضا در این شرایط مهم و تاثیر گذار است و این مسئولیتی است بر دوش همه ما.