رییس گروه تخصصی برق نظام مهندسی ساختمان کشور در گفتگو با «صما» تشریح کرد:
دلایل افزایش حوادث برق گرفتگی در کشور
صما: در کمتر از دو ماه بیش از ۹۰ نفر در سال جاری بر اثر برق گرفتگی جان باختند، این آمار هولناکی است که به تازگی سازمان پزشکی قانونی آن را اعلام کرده است.
سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام کرد در دو ماهه نخست سال جاری ۹۰ نفر بر اثر برق گرفتگی جان خود را از دست دادند، این در حالی است که این رقم به نسبت سال گذشته ۱/۷ درصد افزایش داشته است. همچنین استان های تهران، فارس و خوزستان به ترتیب بیشترین آمار تلفات برق گرفتگی را داشته اند.
در همین زمینه رییس گروه تخصصی برق نظام مهندسی ساختمان کشور با ابراز نگرانی از این آمار، در گفتگو با «صما» گفت: اکنون دغدغه تمام دستگاه ها به خصوص سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، کاهش دادن آمار و ارقام تلفات ناشی از برق گرفتگی در کشور است.
سلیمان شیرزادی تصریح کرد: افزایش ساخت و سازهای غیراستاندارد در کشور، نصب تجهیزات بی کیفیت و فاقد استاندارد برای برق کشی ساختمان و عدم نظارت کافی نگرانی سازمان نظام مهندسی را دوچندان کرده است چرا که با وقوع زلزله در آینده میتوان پیش بینی کرد خطرات برق گرفتگی نیز گریبان گیر کل جامعه و بهرهبردار می شود.
شیرزادی در ادامه اولین عامل برقگرفتگی را عدم استفاده از تجهیزات استاندارد در ساختمان عنوان کرد و افزود: به علاوه عدم بیتوجهی سازندگان به توصیه های ناظران برق در ساختمان و بیدقتی برخی از مهندسان برق باعث بروز حوادث این چنینی در کشور میشود.
عضو هیئت مدیره شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با بیان اینکه نکات برقکشی ساختمان در هر استان متفاوت است، به خبرنگار صما گفت: اکثر حوادث برقگرفتگی در ساختمانسازی ناشی از بیدقتی در چند عامل از جمله حریم، چاه ارت، تابلوهای برقی و بالابرهای برقی است که بازدیدهای دورهای و دقت کافی در استفاده از این موارد صورت نمیگیرد.
وی با تاکید بر اینکه اکثر حوادث برقگرفتگی کشور بر اثر عدم توجه به اجرای مقررات ملی ساختمان در کیه گروه های ساختمانی در استان ها ، عدم رعایت استاندارد و استفاده از تجهیزات فاقد کیفیت شکل میگیرد، اذعان داشت: همچنین حضور افراد غیرمتخصص در ساختمان میتواند به این موضوع دامن زند بنابراین افراد صاحب صلاحیت در نصب تجهیزات برقکشی ساختمان میتواند میزان حوادث را کاهش دهد.
شیرزادی با اشاره به میزان برقگرفتگیهای افراد در منازل، افزود: متاسفانه میزان تلفات ناشی از برق گرفتگی بیشتر از آمار اعلام شده از سوی سازمان پزشکی قانونی است چرا که اکنون نحوه استفاده صحیح از وسایل برقی در بین برخی از افراد جامعه وجود ندارد و همین عاملی برای ایجاد حادثه میشود که با فرهنگسازی صحیح و ورود رسانه میتوان این مشکل را تا حدی برطرف کرد.
وی به تفاهمنامه سهجانبه نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی و وزارت نیرو اشاره کرد و گفت: اجرای این تفاهمنامه در سراسر استان میتوان خلاءهایی که در حوزه استاندارسازی و برقکشی در ساختمان وجود دارد را برطرف کند و نظارتهای دورهای از سوی نظامات مهندسی در ساخت و ساز صورت میگیرد.
شیرزادی نقش اداره استاندارد در زمینه کاهش حوادث ناشی از برقگرفتگی را بیتاثیر ندانست و افزود: در همین زمینه اداره استاندارد با بررسیهای کارشناسانه خود بر روی تجهیزات برقکشی میتواند موثر باشد.
رییس گروه تخصصی برق نظام مهندسی ساختمان کشور، آموزشهای دورهای سازمانهای نظام مهندسی به مهندسان اشاره داشت و تاکید کرد: اکنون دورههای آموزشی و همایشهایی در خصوص آگاهیبخشی به مهندسان و ارتقای دانش آنها در این سازمانها برگزار میشود اما نیاز جامعه به آموزش بیشتر است و در کنار آن مهندسان و دستاندرکاران ساختمان نیز نیازمند ارتقا آگاهی و دانش خود در خصوص حوزه برق و خطرات احتمالی آن هستند.
وی کاهش تلفات ناشی از برقگرفتگی در ساختمان را نیازمند فرهنگسازی دانست وگفت: میتوان به کمک رسانهها و آموزش، جامعه را از عواقب و خطرات برقگرفتگی آگاه کرد.
رییس گروه تخصصی برق نظام مهندسی ساختمان کشور خاطرنشان ساخت: اکنون هزینه برقکشی در ساختمانها محدود است و به همین دلیل مالک و سازنده توجهی به رعایت اصول در این حوزه ندارند و نسبت به آن بیتوجه هستند.
شیرزادی در پایان با بیان اینکه پیمانکاران، برقکاران و کارگران تجهیزات برقی باید آموزش های لازم را از نظر علمی و اجرایی فراگیرند، تاکید کرد: همچنین آنها باید مکلف شوند که در دوره های آموزشی که توسط سازمان های نظام مهندسی و با همکاری وزارت راه و شهرسازی برگزار می شود، شرکت و گواهی های معتبر در زمینه اجرای تاسیسات را کسب کنند، در غیر این صورت اجازه فعالیت دست اندرکاران این حوزه از سوی نظام مهندسی و وزارت خانه سلب می شود.