معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی:
سیاستهای تشویقی و تنبیهی، ترغیب کننده رعایت اخلاق حرفهای مهندسی
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه حرفه مهندسی با فراگیری دانش فنی و آکادمیک در کنار کسب تجربه حاصل میشود، تاکید کرد: حرفه مهندسی برای رسیدن به جایگاه ایده آل و مورد نظر خود، نیازمند رعایت اصول و معیارهایی است که به عنوان اخلاق حرفهای شناخته می شود و اعضای سازمان ها و شرکت های مرتبط با این حرفه ملزم به پیروی از این اصول اخلاقی هستند.
به گزارش صما، حامد مظاهریان با نگارش یاداشتی به بررسی سطوح اخلاق حرفه ای پرداخت و با اعلام حمایت خود از کمپین اخلاق حرفه ای مهندسی، این مهم را اینگونه تشریح کرد: اخلاق حرفهای مهندسان را مقید میکند که در ارتباط با سایر مهندسان، مدیران و پرسنل تحت نظر خود اصول اخلاقی حاکم بر روابط انسانی را رعایت تا از یک سو شأن و منزلت حرفهای صنف خود را حفظ و از سوی دیگر حقوق شهروندی که بر بهرهبرداران مترتب است را به تمامی ایفاد کنند.
معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی همچنین به سطوح دیگر اخلاق اشاره کرد و افزود: همچنین رعایت اخلاق تکنیکی، مهندسان را ملزم به، به روز رسانی علم و دانش خود کرده و با اخذ تصمیمات فنی و رعایت اصول مهندسی و علمی در مسیر فعالیت، آسیب های وارده بهرهبرداران کاهش یابد.
مظاهریان همچنین در تعریف اخلاق اجتماعی مهندسان، این گونه نوشت: اخلاق اجتماعی تعهدات مهندسان در قبال کشور، جامعه انسانی و منافع ملی را به گونه ای که کلیه تصمیمات و فعالیت آنها در جهت رشد و توسعه میهن، آسایش و آرامش بیشتر برای مردم باشد، نشان می دهد.
وی تصریح کرد: اصول اخلاقی و حرفهای زمانی می توانند حاکم بر روابط حرفهای شود که اگر موقعیت شغلی و منافع مالی در یک کفه ترازو و اخلاق معنوی و وجدان کاری در کفه دیگر قرار گرفت، اخلاق حرفهای ضمن ایجاد تعادل بین این دو بتواند در صورت ایجاد تعارض منافع، انتخاب مهندسان را به سمت کفه اخلاق معنوی و وجدان کاری سنگین کند.
این مسئول آموزش را از مهم ترین محورهای گسترش اخلاق حرفهای در جامعه مهندسان دانست و افزود: به عنوان نمونه مهندسی که به تازگی از دانشگاه فارغالتحصیل شده و قصد فعالیت در حرفه را دارد نباید انتظار داشت که اصول حرفه و اخلاقی حاکم بر این حرفه را بداند زیرا این اصول در سیستم دانشگاهی آموزش داده نشده است؛ بنابراین همان گونه که اصول فنی به عنوان دروس و سرفصلی لازم به دانشجویان ارائه می شود نیاز است که اصول اخلاق حرفهای هم در کنار اصول فنی تدریس شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی یکی دیکر از راهکارهای توسعه اخلاق حرفه ای مهندسی را تدوین مقررات اخلاق حرفهای عنوان کرد و نوشت: لازم است که اصول و قوانین مشخص و تعریف شده ای به عنوان اصول اخلاق حرفهای تدوین و تصویب شود تا مهندسان بایدها و نبایدهای حرفه خود را بدانند و همگی رفتار و فعالیتهای خود را بر پایه این اصول تدوین شده پایه ریزی کنند.
مظاهریان ادامه داد: وجود چنین قوانین مدونی هم می تواند وحدت رویه در کار و تصمیمگیریهای مهندسان ایجاد کند و هم می تواند مانعی برای تحمیل خواستهها و نظرات کارفرمایان بر فعالیت مهندسان باشد بنابراین با وجود قانون مدون اخلاق حرفهای، خواسته کارفرما به عنوان فعلی غیرحرفهای و قانونی تلقی شده و مهندس به راحتی می تواند از انجام آن امتناع ورزد.
وی به سیستم تنبیه و تشویق نیز اشاره کرد و افزود: لازم است با سیاستهای تشویقی و تنبیهی اعضا را به رعایت اصول اخلاق حرفهای ترغیب کرد و برای افرادی که اصول اخلاقی را در حرفه خود رعایت میکنند سیاستهای حمایتی و تشویقی و افراد غیر پایبند، تنبیهاتی اعمال شود؛ چرا که رعایت یا عدم رعایت این اصول میتواند تأثیر بسزایی در رشد و یا افول جایگاه مهندسان در اذهان جامعه و بهرهبرداران دارد.
کمپین اخلاق حرفهای مهندسی تشکیل شود
معاون وزیر راه و شهرسازی اولین گام برای رسیدن به اخلاق حرفه مهندسی را ایجاد کمپین اخلاق حرفهای مهندسی عنوان کرد و نوشت: جلب توجه جامعه مهندسی کشور و مردم با ایجاد کمپین اخلاق حرفهای مهندسی زمینه ای برای عزم عمومی در رعایت و دستیابی به دستاورد های اخلاق حرفه ای است.
شایان ذکر است نقش پیشکسوتان عرصه مهندسی که همواره با عملکرد سازنده خود در صنعت ساخت و ساز فعالیت موثری را در حوزه عمرانی کشور به جای گذاشته اند، در ترویج اخلاق حرفه ای در کشور بی تاثیر نیست و این افراد می توانند با پیوستن به کمپین حمایت از اخلاق حرفه ای مهندسی، الگوی مناسب رعایت اخلاق در جامعه قرار گیرند؛ بر همین اساس جمعی از هیات مدیره سازمان های نظام مهندسی ساختمان استانی در خلال هجدهمین اجلاس سراسری سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با پیوستن به کمپین اخلاق حرفه ای مهندسی حمایت خود را به صورت علنی از این کمپین اعلام کردند.