رئیس نظام مهندسی ساختمان کشور:
صلاحیت طراح و ناظر باید تفکیک شود/ در خدمات مهندسی مکانیک فهرست بها وجود ندارد
جلسه مشترک هیات رئیسه گروه تخصصی مکانیک و هیأت رئیسه شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با حضور اکبر ترکان، در محل سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور برگزار شد.
به گزارش «صما»، اکبر ترکان، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، با تاکید بر اینکه مبحث دوم مقررات ملی ساختمان در حال حاضر مالک محور است که باید سازنده محور شود، اظهار داشت: علم و دانش طراحان و ناظران، از جمله موضوعات حائز اهمیت است و صلاحیت طراح و ناظر باید از هم تفکیک گردد، چرا که طراح و ناظر صلاحیتهای متفاوتی دارند.
مشاور عالی رئیس جمهور با بیان اینکه در خدمات مهندسی مکانیک فهرست بها وجود ندارد، اذعان داشت: با توجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی متفاوت در سطح کشور، هزینه طراحی ساختمانها یکسان نیست. لذا ضروری است که بررسیهای لازم بر روی فهرست بها صورت بگیرد.
ترکان با اعتقاد بر اینکه فهرست بهای جزئی مور نظر نبوده و باید فهرست بها مبنی بر درصد میزان خدمات تاسیساتی تعیین گردد، خاطر نشان ساخت: در خصوص تعرفه نظارت بر مبنای هزینه اجرای ساختمان و تأسیسات، فهرست بها باید بر اساس مشخصات تأسیسات باشد، برای مثال (کلاس A، کلاس B، کلاس C). همچنین در خصوص تأسیسات عمومی ساختمان شرایط عمومی پیمان نوشته شود.
به گفته رئیس شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، بر اساس مکاتبات انجام شده مقرر گردیده، با توجه به اینکه تعداد مهندسان طراح و ناظر در حوزه تاسیسات مکانیک قابل توجه است، برای اجرای لولهکشی آب و فاضلاب، از مهندسان دیگر رشتهها برای نظارت تاسیات استفاده نشود.
در ادامه این جلسه علینیا، رئیس گروه تخصصی مکانیک، با ارائه گزارشی از عملکرد گروه، خواستههای گروه تخصصی مکانیک را در چهار زمینه به شرح زیر اعلام کرد:
۱٫ ترمیم تعرفه خدمات تخصصی مهندسان تأسیسات مکانیکی ساختمان و درخواست افزایش آن.
۲٫ بکارگیری مجریان تأسیسات در پروژههای ساختمانی و درخواست ذکر موضوع به طور شفاف در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان که در حال بازنگری است.
۳٫ تأمین اعتبار برای تهیه شیوهنامهها و مطالعه برای تجدیدنظر در مقررات ملی ساختمان و پرداخت حقالزحمه به کارشناسانی که در این مهم شرکت میکنند.
۴٫ لازم است که وزارت نیرو در ابلاغیهای به شرکتهای آب و فاضلاب استانی در رابطه با موضوعاتی همچون مصرف بهینه آب، دفع فاضلاب و داشتن همکاری و ارتباط دوسویه با سازمانهای نظام مهندسی استانها تذکرات لازم را گوشزد نماید.
۵٫ تاکید بر اینکه که سازمان نظام مهندسی ساختمان استانها نباید خلاف قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئیننامه اجرایی آن، برای پیگیری امور مربوط به ساختمانهای در دست احداث تنها از یک ناظر عمران یا معمار استفاده کنند.
گفتنی است که باقرزاده محاسفی، نایب رئیس گروه تخصصی مکانیک، در ادامه این جلسه ضمن ارائه گزارش عملکرد، اظهار داشت: در رابطه با نحوه بازنگری در شیوه نامههای طراحی، اجرا و نظارت بر اجرای لوله کشی گاز با فشار یک چهارم پوند بر اینچ مربع و ۲ تا ۶۰ پوند بر اینچ مربع که از دفتر کل سازمانهای مهندسی و تشکلهای حرفهای برای بازنگری ارجاع شده بود با صرف وقت حدود بیش از ۴۵۰ نفر ساعت توسط اعضای گروه برای مطالعه، اظهار نظر کارشناسی و جمعبندی نظرهای کارشناسی استانها و درخواست اعمال در شیوه نامه اصلاحی پیشنهاداتی ارائه شده است.
همچنین اصغر شیرازپور مسئول پیگیری مصوبات گروه تخصصی مکانیک سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور،گزارشی از پیشرفت امور شورای سیاستگزاری آسانسور که در محل وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل می شود، ارائه داد و اذعان داشت: اگر شیوهنامه پیشنهادی به تصویب نهایی برسد حلقه گم شده نظارت بر نصب آسانسور، که پلهها و راهروهای متحرک است، وصل خواهد شد.
وی همچنین یادآورشد: در صورتیکه شورای عالی استاندارد مصوبهای داشته باشد مبنی بر اینکه که طبق مبحث ۱۵ مقررات ملی ساختمان، نظارت بر نصب آسانسور با سازمان نظام مهندسی ساختمان است، مشکل موجود برطرف خواهد شد.
شیرازپور با اشاره به اینکه گزارش استاندارد شدن برچسب انرژی و در پی آن تدوین آئیننامه اجرایی ارائه برچسب انرژی به ساختمانها توسط وزارت راه و شهرسازی با همکاری گروه مکانیک شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور صورت گرفته، تصریح کرد: این نظرات با تغییراتی غیرمنطقی از سوی دفتر مقررات ملی ساختمان مواجه شد که حدود ۵/۱ سال پیش نسخه پیشنهادی به هیأت دولت ارائه و طبق اطلاع هم اکنون در کمیسیون زیربنایی دولت منتظر طرح آن است.
شیرازپور در ادامه از رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، درخواست کرد تا در صورت امکان آئین نامه مذکور برای انجام اصلاحات برگشت داده شود و پس از اصلاح نهایی جهت تصویب مجدداً ارسال گردد.
درپایان جلسه نیز مقرر شد، گروه تخصصی مکانیک نکات مورد نظر رئیس شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور را تا حصول نتیجه مورد نظر پیگیری نمایند.