«صما» گزارش می دهد:
فاصله صنعت ساختمان ایران با ساخت و ساز جهانی
رسیدن به بازار جهانی و وجود توان رقابت با این بازار یکی از موارد قابل توجه برای تمامی کشورها بشمار میرود که در این میان صنعت ساختمان ایران هم مستثنی از این امر نیست و باید توان رقابت با بازار جهانی را داشته باشد.
بر اساس نظر کارشناسان این حوزه، عمر مفید ساختمانها در کشورهای پیشرفته حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال و در ایران نزدیک به ۳۰ سال است. از سوی دیگر صنعتیسازی یکی از موضوعات حائز اهمیت در ساخت و ساز نوین بشمار میرود که در این زمینه ایران با دیگر کشورها فاصله قابل توجهی دارد؛ ضریب صنعتی سازی در ایران ۵ درصد است که این میزان استاندارد نیست و در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته این ضریب به ۸۰ درصد میرسد.
اما اینکه پارامترهای ایدهآل در ساخت و ساز جهانی چیست و صنعت ساختمان ایران تا چه اندازه به این پارامترها نزدیک و آیا ساخت و ساز ایران تنها در زمینه صنعتیسازی دچار کمبود است و اینکه برای دست یافتن به موارد مورد نظر چه باید بکند،جای بحث و بررسی دارد.
سیاستگذاران مصلحت اندیشی را کنار بگذارند
رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان استان سمنان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار «صما» منابع مالی، منابع انسانی، ماشینآلات و تجهیزات و مصالح و فرآوردههای ساختمانی را از جمله موارد تاثیر گذار در ساخت و ساز و اجرای پروژههای عمرانی دانست و گفت: قطعا منابع مالی در اجرای به موقع و کیفیت مناسب ساخت و ساز تاثیر خواهد داشت. اما در حوزه ماشین آلات و تجهیزات ایران شرایط خوبی دارد و نمونه عینی آنهم اجرای ساختمانهایی همچون برج میلاد است که از جمله ساختمانهای شاخص دنیا بشمار میرود.
کیانوش نیک هوش با بیان اینکه علیرغم جدیت حوزه استاندارد، در زمینه مصالح ساختمانی معضلات فراوانی وجود دارد، اظهار داشت: بر خلاف وجود استانداردهای اجباری هنوز تقاضا برای خرید مصالح غیر استاندارد و بدون کیفیت در بازار وجود دارد و این مورد به وفور در صنعت ساختمان دیده میشود که خود عامل کاهش عمر مفید ساختمان است.
عضو هئیت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان سمنان در ادامه افزود: حوزه منابع انسانی یکی دیگر از مواردی است که ضعفهای قابل توجهی در آن دیده میشود و پس از گذشت ۱۷سال از عمر قانون نظام مهندسی ساختمان هنوز بروز و ظهور عینی آنرا نمیتوان در کارگاههای ساختمانی مشاهده کرد.
نیک هوش با اشاره به اینکه حتی در سطح مهندسی، کاردانها، مجریان و معماران تجربی، دورههای کارآموزی و بازآموزی مکفی و مناسب برگزار نمیشود، اذعان داشت: در این شرایط همچنان دعواها و درگیریهای متعدد و متناقض در ساختمانها وجود دارد و کارفرما، ناظر و طراح بعضا از بیتجربگی افراد در برخی حوزهها رنج میبرند که این امر نشاندهنده نبود صلاحیت فنی لازم در حوزه مهندسی و ساختمان است.
وی رسیدگی و رفع مشکلات موجود در چهار حوزه منابع مالی، انسانی، ماشین آلات و مصالح را شرط جهش صنعت ساختمان ایران و افزایش توان این صنعت برای رقابت جهانی برشمرد و گفت: با توجه به اینکه ایران از جمله کشورهای زلزله خیز بشمار میرود لازم است که ساختمانهای با کیفیت داشته باشد که برای رسیدن به این مهم سیاستگذاران و تصمیمگیرندهها در سطح کلان باید در این رابطه جدیت به خرج دهند و متوجه این امر باشند که رعایت مقررات ملی ساختمان برای همه لازمالاجرا است.
نیک هوش همچنین خاطر نشان ساخت: دیگر زمان آن فرارسیده که تصمیم سازها و متولیان امر مصلحتاندیشی را کنار بگذارند، توجه داشته باشید که حوزه ساختمان یک حوزه تخصصی و قابل اهمیت است و هر گونه حرکت در این صنعت تاثیر مستقیم در اشتغالزایی و حفظ سرمایههای ملی کشور دارد.
عمر ۱۵۰ ساله ضوابط نظام مهندسی در کشورهای پیشرفته دنیا
عضو سابق دوره پنجم شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در پاسخ به سئوال خبرنگار «صما» مبنی بر اینکه صنعت ساختمان ایران با ساخت و ساز جهانی چقدر فاصله دارد و برای رسیدن به نقطه ایده آل چه اقداماتی باید انجام داد، گفت: کشورهای پیشرفته از ۱۵۰ سال پیش ضوابط نظام مهندسی داشته است و وجود ضوابط تخصصی در صنعت ساختمان دیگر کشورها برای عموم مردم یک اصل و امر طبیعی است.
عزت ا… فیلی با اشاره به نبود فرهنگ مناسب و تخصصی در صنعت ساختمان، اظهار داشت: مشکلات زیادی در مباحث فرهنگی وجود دارد به این معنا که در اولین گام مالک باید به این مهم توجه داشته باشد که ساخت و ساز هم مانند بسیاری از امور یک حرفه و کار تخصصی است و نباید در کار معمار و متخصصان ساختمانی مداخله کرد، البته مالک حق انتخاب دارد اما اعمال سلیقه شخصی امری منطقی و قانونی نیست.
بنیانگذار سازمان نظام مهندسی ساختمان استان لرستان در ادامه اضافه کرد: در تمام کشورهای دنیا مالک هیچ گونه مداخلهای در نحوه اجرای پروژه ساختمانی ندارد و کار ساخت و ساز را به دست سازندهای حرفهای میسپارد.
عضو سابق شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اعتقاد به اینکه صنعت ساختمان ایران در زمینه علمی مشکل چندانی ندارد، اذعان داشت: ایران از لحاظ مصالح ساختمانی بخصوص در زمینه بتن پیشرفتهای خوبی داشته است؛ اما موضوع کارگران ماهر و تکنولوژی از جمله مواردی است که نیاز به پیگیری و به روزرسانی دارد، چرا که کشور در این زمینهها از امور روز دنیا عقبتر است.
فیلی خاطر در پایان تاکید کرد: لازم است که اصول حرفهای در زمینه احداث مصالح صورت پذیرد، ضمن آنکه ایجاد هماهنگی یکسان در بخش مختلف ساختمانی یک ضرورت بشمار میرود.