گزارش «صما» از نشست خبری همایش برچسب انرژی ساختمان:
هدررفت انرژی یک معضل جهانی است/ مدیریت واحد راهکار اجرایی برچسب انرژی ساختمان
به منظور بررسی ابعاد گوناگون چالشهای صدور برچسب انرژی ساختمان و فرهنگسازی این گواهینامه در صنعت ساختمان کشور، عصر روز سهشنبه(۳ شهریور) نشست خبری اولین همایش برچسب انرژی ساختمان در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد.
به گزارش «صما» در نشست خبری برچسب انرژی ساختمان معاون دفتر مقررات ملی ساختمان وزارت راه و شهرسازی
نایب رییس و اعضای کمیته انرژی مرکز تحقیقات، مشاور رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و نمایندگانی از وزارت نیرو ، سازمان ملی استاندارد و سازمان بهینهسازی مصرف سوخت حضور داشتند.
مدت صدور برچسب انرژی برای یک ساختمان حداکثر ۵ روز است
در ابتدای جلسه معاون دفتر مقررات ملی ساختمان وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه بیشترین مصرف انرژی در بخش ساختمان است، گفت: آمارها نشان میدهد که بیش از ۴۰ درصد از انرژی مصرفی در کشور در بخش ساختمان صرف میشود.
رضا شیخ انصاری انصاری با بیان اینکه ساختمانهای دولتی بیشترین سهم اتلاف انرژی را به خود اختصاص دادهاند، افزود: یکی از راههای موثر برای جلوگیری از این هدررفت انرژی تعیین متولی خاص برای نگهداری از تاسیسات سرمایشی و گرمایشی است.
این مسئول به برچسب انرژی ساختمان اشاره داشت و گفت: برآوردها نشان میدهد در صورت تعیین متولی ممیزی ساختمانها، میتوان ظرف ۳ تا ۵ روز یک ساختمان را به برچسب انرژی مجهز کرد.
وی به اقدامات موثر وزارت راه و شهرسازی در جهت ممیزی ساختمانها اشاره کرد و گفت: بازنگری در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، طراحی و ابداع راهنمای مبحث ۱۹ و برنامهریزیهای صورت گرفته در جهت اجرای ماده ۱۸ از اقدامات اساسی وزارتخانه در جهت اجرای برچسب انرژی ساختمان است.
شیخ انصاری با بیان اینکه برچسب انرژی ساختمان با هماهنگی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، سازمان بهینهسازی و وزارت نیرو طراحی شده است، افزود: با طی کردن مراحل قانونی متولی اجرای برچسب انرژی وزارت راه و شهرسازی تعیین شده است.
معاون دفتر مقررات ملی ساختمان وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: آییننامه مبحث ۱۸ در خصوص مصرف بهینه انرژی در سال ۹۲ به هیئت دولت ارسال شده و هماکنون در کمیسیون زیربنایی دولت در دست بررسی کارشناسانه است تا با اجرای آن بتوانیم از هدررفت انرژی در ساختمانهای عمومی و خصوصی جلوگیری کنیم.
شیخ انصاری در پاسخ به خبرنگار «صما» مبنی بر اینکه اقدامات وزارت راه و شهرسازی در جهت اجرایی کردن برچسب انرژی در ساختمانهای کشور چیست و چرا در اجرایی شدن این طرح تعللهایی صورت میگیرد، گفت: آییننامه مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان در خصوص برچسب انرژی ساختمان است و بررسی آن در دستور کار قرار دارد.
وی ادامه داد: به منظور اجرایی شدن این طرح باید مجری آن تعیین شود در همین راستا با سازمانهای گوناگون جلسات و مطالعاتی صورت گرفته است.
این مسئول با تاکید بر اینکه در صورت تصویب اجرای مبحث ۱۸ در هیئت دولت، برچسب انرژی ساختمان الزامی میشود و افزود: برچسب انرژی برای ساختمانهایی که تمام مقولههای قانونی انرژی را در ساخت رعایت کند با اعطای رده E صادر میشود.
وی تاکید کرد: برچسب انرژی ساختمان مشمول تمام ساختمانهای کشور اعم از مسکونی و غیرمسکونی، دولتی و خصوصی و جدیدالاحداث و قدیمی میشود که با ضرورتهای موجود اعطای آن زمانبندی و منطقهبندی میشود.
سیر صعودی مصرف انرژی در ساختمان های کشور
همچنین در ادامه عضو هیئت علمی بخش معماری و طراحی محیط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه مصرف انرژی در ساختمانهای کشور سیر صعودی داشته است، گفت: هدررفت انرژی یک معضل جهانی است که متاسفانه در ایران و در بخش ساختمان سیر صعودی داشته است.
مسعود قاسمزاده به اقدامات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در جهت جلوگیری از هدررفت انرژی در بخش ساختمان اشاره داشت و گفت: بازنگری مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، احداث پروژههای پایلوت، تدوین آییننامه مبحث ۱۸، گرایش به احداث ساختمانهای سبز و بررسی الگوهای واحد برای مصرف پایدار شهری با هدف شکلگیری مصرف بهینه، اقداماتی است که با رویکرد کاملسازی ضوابط انرژی انجام شده است.
قاسمزاده با بیان اینکه اهدای گواهینامههای فنی به تاسیسات از جمله فعالیت مرکز تحقیقات در حوزه انرژی است، افزود: همچنین تشکیل کمیته مبحث انرژی به ریاست محمد شکری به منظور تکمیل فرازهای قانونی در حوزه انرژی از دیگر اقدامات موثر این مجموعه است.
مبحث ۱۹ مطابق با استاندار های جهانی بازنگری می شود
در این بین نایب رییس کمیته انرژی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: مسیر بازنگری مبحث ۱۹ مقررات ملی همگام با سیر تحول جهانی در جنگ انرژی طی شده است.
بهروز کاری اذعان داشت: در حال حاضر ما با استانداردهای جهانی در بهینه مصرف انرژی فاصله داریم لذا کمیته انرژی در مرکز تحقیقات به منظور رفع ابهامات و فراهمسازی پیشنیازهایی که بتوان به استانداردهای جهانی نزدیک شویم، تشکیل شد.
اعلام آمادگی نظام مهندسی برای اجرای برچسب انرژی در کشور
همچنین در این جلسه مشاور رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در پاسخ به خبرنگار «صما» مبنی بر اینکه آیا با توجه به ۲۰ میلیون واحد مسکونی در کشور، سازمان نظام مهندسی از نظر توان فنی و نفراتی توانایی این را دارد که متولی اجرای برچسب انرژی در کشور باشد، گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با تعداد ۳۰۰ هزار مهندس این پتانسیل را دارد که به عنوان مجری این طرح در سراسر کشور قرار گیرد.
محمدرضا اسماعیلی تصریح کرد: این اعلام آمادگی از طرف سازمانهای نظام مهندسی به تمام نهادهای ذیربط میشود که این سازمان با تمام تشکلهای حقیقی و حقوقی خود توانایی اجرای این طرح را دارد.
اسماعیلی با بیان اینکه طرح برچسب انرژی ساختمان نیازمند یک مدیریت واحد است، اظهار داشت: در اجرای این طرح باید تمام نهادها و مردم با هم هماهنگ باشند.
وی اذعان داشت: طرح برچسب انرژی در ساختمان در امریکا در دهه ۸۰ رواج و در اروپا با سابقه بیشتری اجرایی شد.
وی با بیان اینکه طرح برچسب انرژی باید به مطالبات عمومی تبدیل شود، تاکید کرد: با اجرای این طرح منافع بهرهبرداران تامین میشود بنابراین اجرای آن نیازمند یک فرهنگسازی، آگاهیسازی عمومی و کنترلهای به موقع نهادهای ذیربط است.
شهرداری ها در اجرای برچسب انرژی ساختمان ورود کنند
به علاوه در همین جلسه رییس واحد معماری و مصالح بخش ساختمان شرکت بهینهسازی مصرف سوخت در تکمیل اطلاعات حوزه برچسب انرژی ساختمان گفت: حدود دو سال است که استانداردهای مربوط به طرح برچسب انرژی ساختمان تدوین شده است.
مهرناز لنکرانی به برچسب انرژی پنجرهها اشاره داشت و افزود: این استانداردها در سال ۸۰ شروع شده است و با همکاری مرکز تحقیقات و آزمایشات شرکت بهینهسازی مصرف سوخت بیش از ۱۶۰ استاندارد تدوین شد.
لنکرانی با بیان اینکه این استانداردها با سرمایهگذاری شرکت بهینهسازی مصرف سوخت تدوین شده است، اظهار داشت: استانداردهای تدوین شده نیز در راستای اهدای گواهینامههای فنی به تولیدکنندگان است.
لنکرانی با اشاره به اولین همایش برچسب انرژی ساختمان خاطرنشان ساخت: برگزاری این همایش فال نیکی در جهت اجرای مبحث ۱۹ مقررات طی ساختمان است و امید است فعالیتهای بیشتری در این حوزه صورت گیرد.
این مسئول در پایان نقش شهرداریها در اجرای برچسب انرژی را اساسی دانست و گفت: شهرداری میتواند با همکاری همهجانبه با تمام نهادها به عنوان یک نهاد موثر در اجرای برچسب انرژی قرار گیرد.
غفلت از معیار های صحیح ساخت ناشی از نگاه بساز به فروشی است
همچنین در این جلسه عضو کمیته انرژی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در پاسخ به این پرسش که چرا با گذر زمان و مدرن شدن ساخت و ساز مصرف انرژی در ساختمانهای کشور بالا میرود، گفت: این موضوع چالشی است که ناشی از نگاه سازندگان و ورود بساز و بفروشها در ساخت و ساز نشات گرفته است.
راهب افزود: متاسفانه نگاه غالب بساز و بفروشی در ساخت و ساز کشور موجب غفلت از معیارهای معماری صحیح در کشور شده است.
وی با تاکید بر اینکه ساخت و ساز باید با توجه به اقلیم صورت گیرد، ادامه داد: فاکتورهای دیگر همچون اهمیت فاکتورهای اقتصادی باعث غلبه آن بر فاکتور معماری شده است و از به کارگیری آییننامههای بومی و اقلیمی و ساخت و ساز جلوگیری کرده است.
برچسب انرژی اداره استاندارد به رفتار های مصرفی مربوط می شود
در ادامه جلسه مدیرکل نظارت بر اجرای استانداردهای مصرف انرژی در سازمان استاندارد با اشاره به همکاری سازمان متبوعش با مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در راستای بهینه مصرف انرژی در ساختمان گفت: سازمان استاندارد ۳۸ استاندارد در زمینه بهینه مصرف انرژی با همکاری مرکز تحقیقات تدوین کرده است و در استاندارد ملی برای ساختمانهای مسکونی و غیرمسکونی نیز تدوین شده است.
پریچهر قزلباش اظهار داشت: حدود ۱۵ سال است که سازمان بهینهسازی مصرف سوخت و وزارت نیرو متولی تعیین معیار مصرف انرژی هستند و حدود ۴۷ استاندارد تجهیزات تدوین شده است.
قزلباش با بیان اینکه آییننامه تدوین شده در خصوص برچسب انرژی ساختمان با آییننامههای استاندارد متفاوت است، افزود: آییننامه فعلی به پوسته و ساختمان و کل ساختمان اعطا میشود اما آییننامه مصوب استاندارد به رفتار ساکنین و تجهیزات گرمایشی- سرمایشی- روشنایی ساختمان مربوط میشود.
وی به آگاه بودن ساکنین ساختمان برای استفاده از تجهیزات روشنایی گرمایشی استاندارد اشاره کرد و گفت: استاندارد کلیه اقلام ساختمانی در اداره استاندارد تدوین شده است و مردم باید با آگاهی کامل از وسایلی که استاندارد دارند استفاده کنند.
قزلباش اجرای برچسب انرژی ساختمان را نیازمند زمان مناسب و کافی دانست و گفت: در حال حاضر بیش از ۲۰ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد که تعیین معیار برچسب انرژی آنها کار زمانبری است و نیاز به برنامهریزی و همکاری تمام ارگانهای ذیربط حتی وزارت کشور را دارد.
کسب سیاستهای کاهش مصرفی در ساختمان با اجرای برچسب انرژی
همچنین در این جلسه رییس گروه فنی مهندسی دفتر استانداردهای فنی مهندسی برق و انرژی وزارت نیرو در پاسخ به پرسش «صما» به اقدامات سازمان متبوعش اشاره کرده و گفت: وزارت نیرو از سال ۷۵ در زمینه برچسب انرژی محصولات خانگی فعالیت موثری انجام داده است.
عباس صالحیان با بیان اینکه ورود وزارت نیرو در حیطه برچسب انرژی ساختمان از سال ۸۹ است، گفت: مطالعات این طرح در پژوهشگاه وزارت نیرو صورت گرفت و در نهایت طرحی همانند برچسب انرژی ساختمان اروپا طراحی شد.
وی در پایان خاطرنشان ساخت: در برچسب انرژی ساختمان، استاندارد وسایل گرمایشی- روشنایی- پوسته ساختمان در این برچسب دیده شده است و با اجرایی شدن آن کلیه سیاستهای کاهش مصرف انرژی در ساختمان کسب میشود.
در پایان این جلسه مقرر شد با توجه به اهمیت طرح برچسب انرژی ساختمان، مباحثی چون چگونه اجرایی شدن این طرح ، الزامات اجرایی آن، توجیهات اقتصادی و چالش های پیش روی اجرایی شدن طرح برچسب انرژی ساختمان، فرهنگ سازی در زمینه اجرایی شدن طرح برچسب انرژی ساختمان، چگونگی بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر در ساختمان، روش های بهینه سازی و بهره وری انرژی در ساختمان و معرفی انواع سیستم ها و تجهیزات نوین در ساختمان در اولین همایش برچسب انرژی ساختمان مورد بررسی قرار گیرد.
گفتنی است اولین همایش برچسب انرژی ساختمان به دبیرکلی عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی کشور و ریاست محمد شکرچیزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی و رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و با همکاری مجتمع رسانه ای ساختمان در ۱۱ شهریور ماه سال جاری در محل بینالمللی همایشهای دانشگاه شهید بهشتی برگزار خواهد شد.