همایش ضرورتها و راهکارهای اجرای برچسب انرژی در ساختمانها به منظور هم اندیشی راههای اجرایی شدن برچسب انرژی در روز شنبه مورخ ۹/۱۲/۹۳در محل سالن همایشهای شهدای ارتش در دو بخش عمومی و پنلهایتخصصی به همت سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در اصفهان برگزار شد.
مهندس پزشکی، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان در ابتدای این همایش ضمن خوشامدگویی به حاضران در جلسه و تبریک روز مهندسی، به تأثیرگذاری خدمات مهندسان در جامعه اشاره کرد و گفت: در نحوهی پیادهسازی برچسب انرژی در ساختمانها چند نکته را باید مد نظر قرار داد،از جمله اینکه برچسب انرژی باید در نقلو انتقالات و خرید و فروشها وارد شود و نهادینه کردن این فرایند در سطح جامعه اهمیت دارد؛ ضمن این که در مباحث مالیاتی و حتی بیمههای ساختمانی نیز باید تأثیرگذار باشد. همچنین لحاظ نمودن مباحث انرژی و تأثیرات زیست محیطی یک ساختمان در شناسنامهی فنی و ملکی ساختمان ضروری و لازم است.
وی با اشاره به این که سازمان نظام مهندسی ساختمان استان حرکتهای خوبی در این مبحث داشته و دورهی آموزشی برای این منظور برنامهریزی کرده است که امید است هرچه سریع تر آغاز گردد؛ ابراز امیدواری کرد که این دوره ی آموزشی بتواند سنگ بنای کشور در مسیر بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمان باشد.
مهندس فلاحتیان، معاون وزیر نیرو و نایب رییس کمیته انرژی ایران گفت: مصرف برق کشور در ۳۵ سال گذشته از رشد ۸ در صد برخوردار بوده است که به دلیل توسعهی اقتصادی همه جانبه در کشور و گسترش برق در اقصی نقاط کشور و در عین حال قیمت پایین حاملهای انرژی است. وی با اظهار این که در کشور ۳۲ میلیون مشترک برق وجود دارد، خاطر نشان کرد: طبق برنامهی پنجم توسعه افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده از بخش خصوصی در این راستا و منطقی نمودن تعرفههای برق تضمینی در دستور کار قرار گرفته است.
وی برق را شاخص رفاه دانستو با بیان این که پرداختهای مشترکان در کشور بر اساس هزینهی تمام شده نیست، تصریح کرد: تعرفه میتواند ابزاری کارآمد برای بهینهسازی مصرف برق باشد . وی گفت: ۳۴درصد برق کشور در مصرف خانگی است، در حالی که کمتر از ۵/۱ درصد از کل هزینههای خانوار را شامل میشود و در سالیان گذشته اقدامات موثری در بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمان صورت گرفته که تهیهی نرم افزارهای این مقوله و ارائهی مشاوره به بخشهای خصوصی و تعیین معیار مصرف انرژی با توجه به اقلیم مناطق و ابلاغ آن به وزارت نیرو از آن جمله است.به گفتهی این مقام مسؤول هر چند تاکنون اقدامات پراکندهای در این راستا صورت گرفته است ولی نتایج نشانگر آن است که تا رسیدن به اهداف فاصلهی زیادی داریم. وی در پایان پیشنهادات خود را ارائه نمود که از آن جمله میتوان به گسترش شرکتهای خدمات ESCO و بهکارگیری سیستمهای نوین و استفاده از طرح برچسب انرژی برای ایجاد رقابت در ساخت وساز ها مبتنی بر بهینهسازی مصرف انرژی اشاره کرد.
دکتر شکرچی زاده، معاون وزیر نیرو و رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی سخنران بعدی همایش بود که اظهار داشت: برای بهینهسازی کل پوستهی ساختمان باید هم تأسیسات ساختمان و هم ملاحظات معماری و هم مباحث شهر سازی با توجه به شرایط اقلیمی مورد توجه قرار گیرد.وی با تأکید بر لزوم هماهنگی ارکان حاکمیتی در این راستا، اظهار کرد: در مقولهی بند ق تبصرهی ۲ وزارت نیرو اقدامات جدی به انجام رسانیده است.
دکتر شکرچی زاده با بیان این که در آیین نامه ی اجرایی ماده ۱۸ قانون اصلاح الگوی مصرف ملاحظاتی در نظر گرفته شده و در آن واقعی نمودن قیمت حاملهای انرژی مورد تأکید قرار گرفته است، افزود: با توجه به این که ۸۰ میلیارد دلار سالانه یارانه ی انرژی در کشور پرداخت میشود، ملاحظات دیگری را نیز می طلبد.
بر همین اساس در قانون ۱۹ اصلاح الگوی مصرف تصریح شده است که شهرداریها برای ساختمانهایی که ماده ۱۸ این قانون را رعایت نکنند پایان کار اعطا نکند و به عنوان ابزاری میتوان در این راستا از آن بهره مند شد. ایشان در پایان به این نکته اشاره نمودند که برای کسب رده های بالاتر در نظر گرفتن اقدامات اضافی از جمله بهره گیری از سیستم های انرژی های تجدیدپذیر ضروریست که این امر مستلزم فرهنگ سازی می باشد و برای ساختمان های موجود نیز فرجه ای سه ساله برای بهسازی ساختمان در نظر گرفته شده است.
دکتر بهروز محمدکاری،سرپرست بخش انرژی مرکز تحقیقات راه،مسکن و شهرسازی توضیحات کلی در خصوص آیین نامه اجرایی ماده ۱۸ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی ارائه نمود.وی با پرداختن به مقوله ی برچسب انرژی بر اساس ماده ۱۸ قانون اصلاح الگوی مصرف که بر اساس آن وزارت راه و شهرسازی موظف بوده که آیین نامه صرفه جویی انرژی در ساختمان را تدوین کند و ظرف یک سال به تصویب هیأت وزیران برساند، اضافه کرد: این آیین نامه قرار است در سال آینده اجرایی گردد که در این آیین نامه بر انطباق برچسب انرژی با مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان تأکیدشده است.
بخش بعدی این همایش برگزاری میزگرد اول با موضوعات دلایل عدم موفقیت اجرای مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، تجربیات جهانی در زمینه ی برچسب انرژی و همچنین تأثیر مصالح و اجزای ساختمان در بهینه سازی انرژی بود که این بخش با حضور مهندس شفیع زاده، مدیر کل بهبود بهره ورری و اقتصاد برق و انرژی وزارت نیرو، مهندس شیشه فروش، مدیر کل ستاد بحران استانداری اصفهان، دکتر بهروز محمد کاری و دکتر فرشاد نصرالهی، استاد دانشکده معماری برلین آلمان برگزار شد.
مهندس شفیع زاده در این بخش با بیان اینکه تا زمانی که در ساختمان الزاماًمباحث بهینه سازی انرژی رعایت نشود، تمام تناقضاتی که در مبحث ۱۹ هست، خلاف محسوب میشود و و اگر روزی بهره بردار با توجه به افزایش قیمت انرژی نسبت به این الزامات که در ساختمانش رعایت نشده معترض گردد، میتواند شکایت کند، اظهار کرد: مهندسان باید به این امر توجه کنند که شاید امروز در این مورد سختگیری نمیشود، ولی در آینده چنین تبعاتی میتواند داشته باشد.
مهندس منصور شیشه فروش نیز با تأکید بر اقدامات لازم در زمینه ی انرژی در استان گفت: برنامه های راهبردی متعددی در استان در این زمینه وجود دارد به طوری که استفاده از سوخت یورو ۴ در اصفهان اجرایی شده است.وی به وفق پذیری ساختمانها در مصرف انرژی و آب اشاره و نقش سوخت مناسب در مصرف انرژی در کاهش آلاینده ها تأکید نمود و گفت:لازم است مدیریت بحران استانداری و مرکز تحقیقات راه و شهرسازی برای پیشبرد اهداف هماهنگ عمل کنند.
دکتر فرشاد نصرالهی با ارائه چند اسلاید، لزوم بازنگری مقررات ملی را با توجه به حذف یارانه ها و تغییر شرایط اقتصادی در ایران شرح داد و گفت: در این بازنگری باید قیمت واقعی انرژی لحاظ شودو مقررات باید بر اساس شرایط اقلیمی منطقه برنامه ریزی شود. وی ضریب انتقال حرارتی پوسته ی ساختمان را از عوامل اثرگذار بر مصرف انرژی در ساختمان تلقی کرد و در ادامه مقررات ساختمانی و مصرف انرژی در کشور آلمان را با استفاده از نمودار شرح داد و گفت: در این کشور پس از این که مقررات مختلف با هم ترکیب شد، مصرف انرژی به شدت کاهش یافت.
در بخش بعدی همایش مهندس طاهری اصل، رییس دفتر خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان و مدیر دفتر انرژی سازمان در خصوص روند برگزاری دوره ی مدیریت و ممیزی انرژی و جزئیات آن به تفصیل توضیحاتی ارائه نمود و اظهار کرد: اصفهان برای اجرای برچسب انرژی و ممیزی انرژی در کشور پایلوت شناخته شده است. وی هدف از برگزاری این دوره را فرهنگسازی، زمینه سازی و کاهش رشد آلاینده ها عنوان کرد و افزود : مباحث انرژی از رشته ی معماری باید پایه گذاری شود و در عین حال با توجه به تراکم هایی که در شهرها ملاحظه میشود،شهرسازان هم باید وارد این مقوله شوند.
میزگرد دوم بخش دیگری از همایش ضرورتها و راهکارهای اجرای برچسب انرژی بود که با موضوع سیاستها و برنامه های بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان، فرهنگ بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در ساختمان و ضرروتهای استفاده از بر چسب انرژی در ساختمان، با حضور مهندس امیر دودابی نژاد؛معاون آموزش و بهینه سازی مصرف انرژی سازمان بهره وری انرژی ایران، مهندس طاهری اصل؛ رئیس خدمات مهندسی و مدیر واحد انرژی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان، دکتر عبدالرزاق کعبی نژاد از سازمان انرژیهای نوین ایران و دکتر شیرزادی؛رییس گروه تخصصی برق شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان کشور و با مدیریت خانم مهندس غزلباش؛ مدیر کل دفتر نظارت بر اجرای استانداردها در سازمان ملی استاندارد برگزار شد و به سوالات حاضران در جلسه در این رابطه پاسخ داده شد.
در این میزگرد مهندس دودابی نژاد به استانداردها و روند سیاست گذاری برچسب انرژی ساختمان اشاره نمود. ایشان به صورت اجمالی به روند سیاست گذاری این بحث که شامل چهار فاز طرح، اجرا، پایش و ارزیابی است پرداخته و بر این نکته تاکید نمود که علاوه بر برچسب های استاندارد حداقلی در خصوص انرژی و محیط زیست، برچسب های تشویقی نیز در بسیاری از کشور ها توسعه یافته است که در این راستا می توان به برنامه انرژی استار در آمریکا و چین و همچنین انرژی اسمارت در سنگاپور اشاره نمود. وی همچنین پیشنهاد نمودند ظرح برچسب انرژی در اصفهان به صورت پایلوت با هدایت سازمان نظام مهندسی ساختمان پیاده سازی گردد و سازمان بهره وری انرژی ایران به جد با سازمان نظام مهندسی استان اصفهان در این راستا همکاری خواهد نمود.
در پایان مهندس طاهری اصل به تشریح مواد قانونی مرتبط با مدیریت مصرف انرژی در قانون اصلاح الگوی مصرف و تفاهم نامه های همکاری در این راستا پرداخته و با ارائه چند مدل برچسب انرژی در جهان لزوم تلاش جدی در این زمینه در کشور را متذکر شد .
منبع: سازمان نظام مهندسی ساختمان