۷ میلیون بیخانمان چگونه خانهدار میشوند؟
بر اساس تدوین جزئیات طرح جامع مسکن، گفته میشود یک سوم خانوارهای کشور زیر خط فقر مسکن قرار دارند و این بدین معنی است که حدود هفت میلیون خانواز از ۲۱ میلیون خانوار کشور فاقد مسکن تعریف شده توسط مسئولان مربوطه هستند.
در حالی که همواره دولت برنامه هایی برای صاحبخانه شدن اقشار متوسط و کم درآمد دارد، اما شاید همه این افراد توان خرید مسکن با همین شرایط را هم نداشته باشند و زیر خطر فقر مسکن قرار گیرند. این درحالی است که از انقلاب اسلامی تاکنون برنامه هایی برای تامین مسکن اقشار نیازمند تهیه شده است، حال صرف نظر از موثر و غیر موثربودن این برنامهها هنوز هم تعداد زیادی از خانوارهای ایرانی در رویای خرید خانه به سر میبرند.
با تدوین طرح جامع مسکن مدیر علمی طرح جامع مسکن، گفته است که بیش از هفت میلیون خانوار در ایران، مسکن شخصی ندارند و این تعداد خانوار نمیتوانند حداقلهای لازم درحوزه مسکن را برای خود فراهم کنند.
فردین یزدانی تصریح کرد:مسکن استاندارد تعریفی دارد و ما برای تعیین شاخصهای مسکن استاندارد به استانداردهای حداقلی بسنده کردیم و به ازای هر فرد باید حداقل ۱۲ متر مربع محل سکونت در یک واحد مسکونی وجود داشته باشد و حتی ساختمان نیز از نظر مقاومتی و مصالحی که برای ساخت آن بهکار رفته است امن به حساب آید و در نهایت حداقلهایی مانند حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه در هر واحد وجود داشته باشد.
چگونه یک سوم جمعیت ایران، فاقد مسکن اند؟
یزدانی گفته است که با بررسی جوانب مختلف این حوزه، معادل ریالی چنین مسکنی را در سراسر کشور و براساس هر استان محاسبه کردیم و میانگین کشوری واحد مسکونی با چنین شرایطی به ازای هر خانوار سه نفره، ۴۷۰ هزار تومان در هر متر مربع است.
به این ترتیب هر خانواری که قدرت تأمین این هزینه را ندارد و کمتر از این مقدار را برای واحد مسکونی خود پرداخت میکند، از برخی از این امکانات حداقلی محروم است.
مدیر علمی طرح جامع مسکن به مشکلات متعددی که در زمینه تأمین مسکن برای مردم وجود دارد اشاره کرده و گفته است:متاسفانه سیاستهای دولت نهم و دهم در حوزه مسکن بسیار مشکلساز بوده است. سیاست غلطی که امروز به اجرا در میآید تا مدتها آثار خود را باقی میگذارد و متاسفانه مشکلات امروز تا حدود زیادی به اشتباهات دولت سابق ربط پیدا میکند، بررسیها نشان میدهد سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱، قیمت مسکن ۴۵۹ درصد افزایش یافته است.
البته یزدانی تاکید کرده است:نباید فراموش کرد که مشکلات مسکن به هیچوجه در یک بازه زمانی دو ساله حل نخواهد شد و به همین علت، این برنامه میان مدت است و امیدواریم در بازه زمانی ۱۰ ساله مشکلات عمده مسکن و صاحبخانه شدن اقشار میانی و پایینی حل شود.
او براین باور است که در بخش مسکن از لحاظ فیزیکی و سرمایهگذاری مشکلی وجود ندارد و مشکل اصلی این است که بخش وسیعی از طبقه متوسط و فرودست از نظر اقتصادی بهشدت ناتوان شدهاند و باید این مشکل را حل کرد.
در این باره نیز یک کارشناس اقتصاد و بازار مسکن گفت که مشکل تامین مسکن باید بر اساس سطوح اجتماعی و نیاز هر قشر در نظر گرفته شد.
کیوان شادمان با اشاره به اینکه دولت برنامههایی برای تامین مسکن اقشار نیازمند دارد گفت که برنامههایی چون افزایش تسهیلات مسکن، لیزینگ مسکن و تامین مسکن اجتماعی توسط دولت برای این قشر موثر خواهد بود.
به گفته وی، اما پیش از اجرای هر برنامهای باید سطوح اجتماعی نیاز مسکن شناسایی شود.
وی توضیح داد: به طور مثال فرزند یک خانواده مرفه یا متوسط در سطوح اجتماعی خود مسکن مهر یا دیگر مساکنی که دولت ساخته است و چندان از نظر محله با سطوح وی همخوانی دارد را نمیپذیرد. در مقابل ممکن است فرزند خانوادهای که در محلهای دور و با شرایط سختتری بزرگ شده است ، پذیرای این مسکنها و پرداخت اقساط مسکن مهر و امثال آن باشد .
شادمان افزود: به همین منظر است که بارها بر شناسایی سطوح نیاز مسکن تاکید شده و گفته شده است که نیاز مسکن هر قشر باید متناسب با خواسته ها و توان پرداخت مالی آن قشر باشد.
فروردین ماه سال ۹۲ سکاندار وقت مسکن از نیاز حداقل شش میلیون واحد مسکونی برای ۱۲ میلیون جوان در آستانه تشکیل زندگی خبر داد و گفت که باید دولت به فکر تامین مسکن برای جوانان باشد . اما در همان زمان نیز به علی نیکزاد خرده گرفته شد که بیش از ۱٫۶ میلیون واحد مسکونی خالی در کشور وجود دارد و باید ابتدا این واحدهای خالی سرو سامان داده شوند. در همین میان بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که صرف نظر از وجود واحدهای مسکونی خالی باید ساخت و ساز تداوم داشته باشد تا نهتنها کمبود مسکن احساس نشود بلکه قیمت مسکن هم متعادل شود.
حالا انگار دولت میخواهد با تدوین برنامههایش یکی پس از دیگری این نیاز مسکن را هرچه سریعتر تامین کند و قشر نیازمند را به آرزویشان برساند. برنامههایی همچون مسکن اجتماعی، افزایش تسهیلات مسکن و طرحهای دیگر ازجمله برنامههایی بوده که از ابتدای سال جاری تاکنون دولت به اجرای آنها دست زده است